На Заході України через війну роботу втратили 32% мешканців. Опитування

1651 0
Серед тих, хто мав роботу до війни, наразі працюють 59%.
Фото: freejojo.com

Фото: freejojo.com

За період повномасштабного вторгнення росії в Україну роботу втратила понад третина українців – 39%. Найчастіше це люди зі Сходу, проте помітне зростання є й у західних областях. Про це свідчать дані опитування соціологічної групи «Рейтинг», яке проводили 23-24 липня 2022 року.

Згідно з результатами дослідження, найбільше тих, хто втратив роботу, серед мешканців Сходу України, жінок, найбідніших, тих, хто працює в приватному секторі або має власну справу, а також внутрішньо переміщених осіб.

Читайте також: Скільки українців через війну вимушено переїхали і чи планують повертатися. Опитування

«У динаміці по регіонах спостерігається подальше зростання кількості безробітних серед мешканців сходу (у червні – 53%, у липні – 57%). Також помітно певне зростання кількості тих, хто втратив роботу і серед мешканців центральних та західних областей (у центрі – 37%, на заході – 32%)», – йдеться у повідомленні.

Серед тих, хто втратив роботу на час війни, лише третина активно зараз її шукає. Ще 23% думають над цим, 41% – займають вичікувальну позицію. Менш мотивовані, аніж інші, на пошук нової роботи респонденти старшого віку, держслужбовці, та ті, хто мають заощадження.

Водночас, серед тих, хто мав роботу до війни, наразі працюють 59%: повноцінно – 34%, віддалено або частково – 19%, знайшли нову роботу – 6%.

Половині працюючих знизили зарплати на 10% і більше. У 43% розмір зарплат не змінився, у 9% – зріс. Найбільше тих, хто відчув зниження доходів, серед тих, хто працює зараз віддалено або частково, та підприємців. Більшість (57%) респондентів готова продовжувати працювати навіть у разі зменшення зарплати, 40% – шукатимуть нову роботу.

Як свідчить дослідження, серед працюючих домінує впевненість у збереженні свого робочого місця у наступні півроку (переконані у цьому – 83%). Не впевнені – 11%. Найбільше останніх серед тих, чия зарплата зменшилася більш ніж на 50%. Майже 40% працюючих переконані, що змогли б швидко знайти роботу у випадку її втрати. 57% – не мають такої впевненості, найчастіше це опитані старшого віку, жінки, працівники державного сектору.

Додамо, що опитування проводили серед населення України віком від 18 років і старших в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Результати зважені з використанням актуальних даних Державної служби статистики України. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність становить 1000 респондентів. Метод опитування – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!