СБУ викрила нардепа, що входив до російської розвідки і допомагав із планом захоплення України

2325 0
Щодо народного депутата розпочали досудове розслідування.
Фото: НВ

Фото: НВ

Служба безпеки викрила агентурну мережу Головного управління Генштабу рф, котра мала допомагати ворогу захопити Україну. До неї входив народний депутат Андрій Деркач, який курував створення низки приватних охоронних підприємств у різних областях, щоб використати ці структури для швидкого захоплення держави. Про це повідомляє Служба безпеки України. 

Щодо народного депутата розпочали досудове розслідування. У СБУ кажуть, що при захопленні столиці ГРУ планувало використовувати дві бригади спецназу і сили спецоперацій, які мали зайти з території білорусі. Звідти – швидко просунутися до Києва, захопити Урядовий квартал і зібрати віче у Верховній Раді, яке б проголосувало за створення нового уряду. Однак ці плани були повністю зруйновані українськими захисниками. 

Читайте також: На Львівщині затримали чоловіка, який намагався здати ворогу позиції блокпостів ЗСУ

У відомстві зазначили, що «оперативна розробка мережі велася давно, але остаточно нейтралізували» її на початку війни, затримавши колишнього помічника нардепа Ігоря Колєснікова. Після затримання він пішов на угоду зі слідством. У травні суд оголосив йому вирок за державну зраду. Колєсніков розповів деталі діяльності російської агентурної мережі та відведену їй роль у підготовці до повномасштабної війни.

«Він будучи негласним співробітником ГУ ГШ рф із позивним «Ветеран» був зв’язківцем і фінансовим кур’єром між спецслужбами рф і Деркачем. За словами Колеснікова, Деркач був завербований у 2016 році. З ним особисто працювало вище керівництво ГРУ – начальник управління Ігор Костюков і його перший заступник Володимир Алєксєєв», – повідомляють у спецслужбі.

За даними СБУ, нардеп отримував від росії кошти для створення приватних охоронних структур, які країна-агресор планувала використати для захоплення України.

Читайте також: На Львівщині заблокували мільйонну схему розкрадання військової амуніції 

«На реалізацію своїх планів ГРУ виділяло по 3-4 мільйони доларів США раз на кілька місяців. Як свідчать матеріали слідства, значна частина цих коштів осіла в кишенях Деркача», – йдеться у повідомленні.

Андрій Деркач наразі не коментував цю інформацію СБУ.

Нагадаємо, СБУ затримала соратника Медведчука, який готувався до повалення конституційного ладу.

Для довідки

Андрій Деркач – народний депутат III-IX скликань. Наразі є позафракційним. Внесений до санкційних списків США як російський агент і за втручання у вибори президента Штатів. Разом із ним під санкції потрапив і народний депутат Олександр Дубінський.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!