Наслідки ракетного удару по Україні та як у Львові з’явився пам’ятник Шевченкові. Підсумки доби

1531 0
Нині 10 березня та 380 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Максим Козицький

Фото: Максим Козицький

Повітряна тривога: Уночі з 8 на 9 березня по всій Україні оголосили повітряну тривогу. Сигнал небезпеки на Львівщині пролунав о 02:40, відбій – о 06:46. За словами очільника Львівщини Максима Козицького, одна з ракет впала у житловій зоні, унаслідок атаки загинули 5 людей. Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv міський голова Золочева Ігор Гриньків, близько 4 години ранку російські ракети влучили у два житлові будинки у селі Велика Вільшаниця. В одному з будинків загинули двоє людей, в іншому – троє. Також зруйновані частково сусідні будинки.

Окрім цього, повідомляли про вибухи в Херсоні, Миколаєві, Одесі. Зокрема, в Одеській області було влучання в об’єкт енергетичної інфраструктури. За словами голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, по Харкову та області завдали 15 ударів. Після цього місто залишився без світла.

За даними Київської ОВА, в області працювала ППО. Мер Києва Віталій Кличко розповів про вибухи у Голосіївському та Святошинському районах столиці. За його словами, госпіталізували двох людей, до медиків по допомогу звернулось троє людей.

Як повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний рф випустила по Україні 81 ракету різного типу. Протиповітряна оборона збила 34 із 48 крилатих ракет «Калібр». Унаслідок організованої протидії 8 керованих авіаційних ракет Х-31П та Х-59 не досягли своїх цілей.

О 12:59 сигнал повітряної тривоги пролунав на Львівщині вдруге, відбій – о 14:19. Причина – активність російського МіГ-31К на території білорусі.

Ситуація на фронті: В американській розвідці схиляються до думки, що диктатор владімір путін готується до довготривалої війни проти України. Як заявила директорка Національної розвідки США Авріл Хейнс, війна в Україні стала виснажливою, і в ній жодна зі сторін не має остаточної переваги. І тепер путін, швидше за все, хоче продовжувати її роками. Також Хейнс зазначила, що росія, найімовірніше, не зможе підтримувати навіть той скромний рівень наступальних операцій в Україні, який є, без обов’язкової мобілізації та сторонніх джерел постачання боєприпасів.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог не полишає спроб оточити Бахмут. Основні зусилля зосереджує на наступі на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. ЗСУ відбили на них 102 атаки загарбників.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 19 ударів по районах зосередження ворога та удар – по його ЗРК на вогневій позиції. Також уражено пункт управління, 2 логістичних центри, 3 склади боєприпасів, 6 станцій радіоелектронної боротьби та 2 засоби ППО.

Акцент дня: Роман «Місто» Підмогильного: Яким був Київ 100 років тому. Валер’ян Підмогильний у романі «Місто» досконало виписав та зобразив постать головного героя – простакуватого селянина Степана Радченка. А «небулгаківський» Київ 20-их років минулого століття в розповіді став окремим персонажем. «Твоє місто» радить прочитати цей твір, аби полюбити Київ ще більше.

Ключові події:

1. Як у Львові з’явився пам’ятник Шевченку і як львів’яни самі обрали для нього місце. Учора відзначали 209-ту річницю від дня народження Тараса Шевченка. Львівська екскурсоводка Олександра Дябіна у цей день розповідає, як у Львові з’явився пам’ятник Кобзареві.

«Є ще одна львівська прикмета, яку знають не всі: «Допоки 24 серпня хорова капелла «Дударик» співає акафіст до Богородиці біля пам’ятника Шевченку, Україна буде вільною і незалежною державою і у нас все буде добре!». Вони, наші львівські співаки-бджілки, не пропустили це містичне дійство ще жодного разу – попри погоду, війну, революції і навіть пандемію коронавірусу, що не змогла завадити «дударикам» заспівати подяку Богородиці за її Покров».

Читайте також: У Львові погасили марку, присвячену Тарасові Шевченку. Марка є другою зі серії «Слава Україні», першу присвятили Степанові Бандері;

2. СБУ затримала двох посадовців заводу «Антонова» за перешкоджання підготовки оборони аеродрому в Гостомелі. За версією слідства, у січні-лютому 2022 року вони неодноразово відмовляли Нацгвардії у спорудженні інженерно-фортифікаційних споруд на території летовища у Гостомелі, що призвело до зниження обороноздатності об’єкта та, як наслідок, захоплення стратегічного для оборони столиці плацдарму.

Читайте також: З лікарні виписали усіх мешканців модульного містечка на Сихові, яких госпіталізували напередодні. Вони потрапили у лікарню із симптомами кишкової інфекції;

3. Коли відкриють вулицю Шевченка та скільки дерев зрізали під час реконструкції. Наразі розпочався третій етап робіт, триває реконструкція ділянки дороги від вул. Ярослава Мудрого до вул. Залізничної, у коментарі Tvoemisto.tv повідомив керівник «Львівавтодору» Микола Власюк.

На цю ж тему: На Львівщині відновили ремонт дороги, що сполучає Червоноград та Раву-Руську. «Вже цьогоріч зрізали пошкоджене дорожнє покриття довжиною 5 км та розпочали роботи з влаштування основи із щебенево-піщаної суміші. Крім цього, на мостах провели роботи із демонтажу пошкоджених елементів», – повідомили в Службі автомобільних доріг;

4. У Стрийському парку з’явиться простір імені Героя Артемія Димида. Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, простір буде на території парку, що примикає до Українського католицького уніерситету на вул. Козельницькій. На нього із бюджету розвитку бюджету Львівської МТГ на 2023 рік виділили 500 тисяч гривень.

Читайте також: Tvorchi презентували оновлену версію своєї пісні на «Євробачення». Гурт додав до пісні ще один рядок, який прозвучить українською мовою.

5. На Львівщині прогнозують суттєве потепління. У п’ятницю, 10 березня, на Львівщині очікується сонячна погода. Вдень температура може піднятись до 17° тепла.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!