Наслідки ракетного удару і трагедія у Дніпрі та скільки часу потрібно Україні для вступу в ЄС. Підсумки доби

1376 0
Нині 15 січня та 326 доба героїчного протистояння російській агресії.

Повітряна тривога – Наслідки обстрілів: Сигнал небезпеки на Львівщині пролунав о 15:00, відбій – о 17:02.

Як повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький, ворог влучив по об’єкту критичної інфраструктури у Львівській області. Можливі перебої у постачанні світла та води. Також, за його словами, на Львівщині спрацювала система ППО.

Вибухи пролунали на Вінниччині. Також повідомляли про роботу ППО на Хмельниччині. У Київській МВА заявили, що у зв’язку з ракетною загрозою у Києві ввели екстрені відключення світла. Повідомляють, що на Київщині працює ППО. Вибух пролунав у Харкові. Більшість районів знеструмлені. У Харківській області два «прильоти» в об’єкт критичної інфраструктури.

Росіяни поцілили у житловий будинок у Дніпрі. Внаслідок влучання повністю зруйновано один під’їзд. Станом на 06:00 15 січня врятовано 38 людей (з них 6 дітей). 17 загиблих (з них 1 дитина), поранені  – 73 людини (з них 14 дітей).

Як заявив речник Повітряних сил Юрій Ігнат, росіяни вдарили по багатоповерховому будинку в Дніпрі ракетою Х-22, призначеною для знищення авіаносних груп у морі. «Що це за ракета? Така ракета влучила кілька місяців тому по торговому центру в Кременчуку. Ракета з бойовою частиною 950 кілограмів, яку називають убивцею авіаносців, призначена для знищення авіаносних груп у морі, вона може оснащуватися ядерною частиною. І такою ракетою б’ють по густонаселеному місту, де люди… Нема жодного пояснення і виправдання цьому терористичному акту», – сказав він. 

Також окупанти завдали ракетних ударів по енергетичному об’єкту на Івано-Франківщині. «На місце гасіння прибули рятувальники для локалізації пожежі», – зазначила голова Івано-Франквської ОВА Світлана Онищук.

Перед масованим ракетним ударом, мешканці Києва орієнтовно о 09:35 почули серію вибухів. Вони пролунали у Дніпровському районі столиці, була інформація про влучання в об’єкт інфраструктури. У Голосіївському районі столиці на нежитлову територію впали обломки ракети. Як повідомив голова ОВА Олексій Кулеба, на Київщині були пошкоджені 18 приватних будинків.

Загалом, за даними командування Повітряних сил ЗСУ, у суботу українська ППО знищила 25 із 38 російських ракет різних типі: «Зокрема, 18 крилатих ракет повітряного та морського базування Х-101/Х-555 та «Калібр», сім керованих авіаційних ракет Х-59».

Ситуація на фронті: Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час телефонної розмови з президентом Володимиром Зеленським підтвердив, що його країна надасть Україні танки Challenger 2. «Прем'єр-міністр окреслив амбіції Великої Британії посилити нашу підтримку України, в тому числі шляхом надання танків Challenger 2 та додаткових артилерійських систем», – сказано у заяві офісу прем’єр-міністра Британії.

У разі збільшення загрози з боку білорусі ЗСУ задіє резерви. «На цей час співвідношення підрозділів Збройних Сил України, що входять до складу наших угрупувань на півночі, до збройних сил російської федерації, які перебувають на території республіки білорусь, достатнє для того, щоб виконувати завдання стабілізаційної операції», – пояснив командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Макіївку і Білогорівку Луганської області та Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівку, Сіль, Соледар, Бахмут, Кліщіївку, Новобахмутівку, Красногорівку, Водяне, Майорськ і Мар’їнку – Донецької.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 14 ударів по районах зосередження окупантів. Уражено 2 пункти управління, склад боєприпасів, а також станцію радіоелектронної боротьби ворога. Також, збито БпЛА типу «орлан-10».

В одному із танкових батальйонів окупантів, що бере участь у боях на Куп’янському напрямку, у справному стані залишалось 10 танків Т-80БВ. Решта або знищені, або виведені із ладу. З особового складу – лише 30 загарбників.

Читайте також: Аеророзвідка показала відео з українським прапором над будівлями в Соледарі. Відео.  Воно було зняте 14 січня.

Ключові події:

1. Україна може пройти шлях до вступу в Євросоюз за два роки, – Шмигаль. «Що це означає? Буде сформовано переговорну позицію України, яка визначить наші сильні сторони, межі компромісів, як вступ до ЄС вплине на окремі сектори економіки та держави загалом. Буде сформовано команди переговорників з українського боку, які професійно зможуть обговорити деталі у різних сферах. Це стане підставою для відкриття офіційних переговорів щодо вступу», – сказав прем'єр.

2.  Глава ПЦУ Епіфаній вдруге звершить службу в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. Богослужіння почнеться о 9:00 19 січня;

3. Де у Львові можна здати бляшанки для виготовлення окопних свічок. Локації. У місті встановили додаткові контейнери для збору бляшанок, яких бракує українським волонтерам;

4. Екскурсія підземеллям та колискова для солдата. Куди піти у Львові на вихідні. Tvoemisto.tv пропонує підбірку подій у Львові, які ще можна відвідати 15 січня.

5. Погода у Львові. Прогноз на неділю. У Львові 15 січня буде хмарно з проясненнями, однак без істотних опадів. Температура вночі – від 1° морозу до 1° тепла, а вдень 4 – 6° тепла. На Львівщині вночі та вранці на окремих ділянках доріг ожеледиця. Температура вночі від 3° морозу до 2° тепла, вдень 2 – 7° тепла.

У понеділок, 16 січня, вночі помірний, вдень невеликий дощ та мокрий сніг. Температура вночі від 3° морозу до 2° тепла, вдень 0 – 5°. 17 січня очікується невеликий мокрий сніг та дощ. Температура вночі від 3° морозу до 2° тепла, вдень 0 – 5°.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!