«Насувається спалах холери». У Львові почали поширювати фейк про небезпечну хворобу

2481 0
Спалахів виникнення холери на Львівщині немає і не очікують, хоча пересторога все ж мусить бути.
Фото: radiotrek.rv.ua

Фото: radiotrek.rv.ua

У кількох групах в соціальних мережах сьогодні, 17 червня, почали поширювати інформацію, що начебто треба очікувати не лише на появу холерної палички, а й спалаху цієї небезпечної хвороби. Відтак, маємо пити, чистити зуби, мити фрукти та овочі лише кип'яченою водою і не купатися у водоймах.

«Сьогодні в ЛШМД збирала гол.лікар і оголосила попередження. Чекають на появу холерної палички у воді, смертей буде більше, ніж від ковіда. На нас насувається спалах холери! Вже прийшли попереджувальні документи до лікарні», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: На Львівщині почали готувати план заходів у випадку виникнення холери

У Лікарні Святого Пантелеймона, яка дотепер мала назву ЛШМД і яку згадано у повідомленні, це не коментують, називаючи все відвертим фейком.

Як розповіла у коментарі Тvoemisto.tv керівниця Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Наталія Тімко-Іванченко, спалахів виникнення холери на Львівщині немає і не очікують, хоча застереження все ж мусить бути.

«Оскільки у Маріуполі через війну зруйновані комунікації, зокрема, каналізаційні споруди та водопровідні мережі, то є потенційна небезпека, що випадки холери все ж можуть виникнути. Зараз триває переміщення людей з однієї території в іншу, відтак, є ймовірність того, що до нас може приїхати людина, яка є носієм холерного вібріона. Крім того, і без війни у Маріуполі були випадки холери. А зараз коли йде війна, руйнування та порушення цілісності водопровідних мереж, маємо бути особливо обачними», – каже Наталія Тімко-Іванченко.

Читайте також: Через загрозу холери російські війська перекривають виїзд з Маріуполя 

За її словами, медичні заклади в Україні, зокрема на Львівщині, розробили план реагування на випадки виникнення особливо небезпечних інфекцій, у тому числі звернення людини з підозрою на холеру. Йдеться про план заходів, який мають затвердити на 2022-2026 роки. 

«Кожен заклад, приймальний покій розробив план дій на випадок особливо небезпечних інфекцій і знає, куди везти хворих, як обстежувати та лікувати. Крім того, щороку з травня до жовтня, відповідні служби обстежують водойми, відкриті річки та озера на наявність холерного ембріона», – каже співрозмовниця.

Востаннє на Львівщині, за словами керівниці Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України, таке обстеження проводили цього місяця. «Але це не означає, що очікуємо епідемії холери», – додала вона.

Зазначимо, що вдома, аби убезпечитися віж хвороби, достатньо мити руки і вживати воду гарантованої якості – бутильовану або кип’ячену.

Довідково

Холера – гостра інфекційна хвороба, яку спричинюють холерні вібріони. Має фекально-оральний механізм передачі інфекції, нерідко характеризується розвитком тяжкої діареї, яка супроводжується значними порушеннями водно-іонного обміну, важким зневодненням організму аж до розвитку дегідратаційного шоку.

За всю історію в Україні було 7 епідемій холери, яка прийшла завдяки російським солдатам з Індії. Перша пандемія була зафіксована 1823 року. На Галичині друга хвиля епідемії забрала понад 100 тис. життів у період з кінця 1830 до 1833 років. У самому лише Львові зі 100 хворих помирало 52 особи. Пандемія наприкінці 1885 року ще раз охопила і Галичину, де до кінця століття померло понад 2300 осіб. Через окупацію Львова у вересні 1914 року також виникла епідемія холери, з якою медики боролися більше року. Найбільше від холери страждали солдати російської армії, які й принесли хворобу на Львівщину.

Нагадаємо, що росія готується до ймовірного спалаху холери в окупованому Маріуполі та готує лікарні на своїй території для потенційних хворих серед військових. Все складнішим стає поховання загиблих, адже у місті всюди тіла, які не вистачає потужності ховати навіть у братських могилах. Про те, спалахів яких інфекційних хвороб можна очікувати в умовах війни на Львівщині, як убезпечити себе та своїх рідних від цих небезпечних недуг та яка профілактика найдієвіша, читайте у матеріалі.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!