НАТО спрямовує додаткові кораблі й винищувачі на східний фланг через російську загрозу

1528 0
США розглядають можливість відправити на східний фланг НАТО від 1000 до 5000 військових, а також літаків і суден. Рішення мають прийняти найближчим часом.
ФОТО: GETTY IMAGES

ФОТО: GETTY IMAGES

Північноатлантичний альянс приводить сили у готовність та відправляє на східний фланг НАТО додаткові сили, зокрема кораблі й винищувачі, задля посилення стримування й захисту союзників через дії Росії довкола України. Про це повідомляє «Європейська правда», відповідне повідомлення оприлюднили 24 січня.

«Останніми днями декілька союзників робили оголошення щодо поточного або майбутнього розгортання. Данія направляє у Балтійське море фрегат і відправить чотири винищувачі F-16 до Литви для підтримки довгострокової місії НАТО з повітряного нагляду. Іспанія спрямовує кораблі до морських сил НАТО і розглядає варіант відправити винищувачі до Болгарії», – деталізують у повідомленні.  

Читайте також: «Далі знову буде ескалація». Аналітик про загрозу російського вторгнення

За повідомленням Альянсу, Франція висловила готовність відправити війська до Румунії під командування НАТО. Нідерланди відправляють два винищувачі F-35 до Болгарії з квітня, щоб підтримати діяльність НАТО з повітряного нагляду у регіоні, та приводить у готовність корабель і наземні елементи для Сил реагування НАТО. США також повідомили, що розглядають варіанти збільшення військової присутності на східному флангу Альянсу

Генсек НАТО Єнс Столтенберг зауважив, що НАТО вживатиме усіх необхідних заходів для захисту усіх союзників, у тому числі шляхом посилення східного флангу.

«Ми завжди будемо реагувати на будь-яке погіршення безпекової ситуації, у тому числі шляхом посилення колективної оборони», – зазначив Єнс Столтенберг. 

Читайте також: Командувач ООС назвав можливу дату вторгнення Росії в Україну

За інформацією ЗМІ, США розглядають можливість відправити на східний фланг НАТО від 1000 до 5000 військових, а також літаків і суден. Рішення мають прийняти найближчим часом. 

Нагадаємо, що у розмові з The Times генерал-лейтенант Олександр Павлюк сказав, що серед різних сценаріїв 20 лютого – потенційна дата початку нового вторгнення РФ. За словами президента України Володимира Зеленський, якщо Росія розпочне нове вторгнення в Україну, то насамперед націлиться на російськомовні регіони, зокрема може спробувати окупувати Харків. Детальніше про це читайте тут.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!