Навіщо у Львові чіпують дерева та чи допоможе це у догляді за ними. Відео

2565 0
Управління екології перш за все чіпує дерева особливо цінні: пам’ятки природи, що важливі для певної вулиці та вносить їх в систему Inspect tree.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Сьогодні, 15 вересня, чіп отримав 140-річний ясен біля пам’ятника Королю Данилу Галицькому у Львові. Про це розповідає керівниця управління екології та природніх ресурів ЛМР Олександра Сладкова під час стріму Tvoemisto.tv.

Саме чіпування дерева відбувається за допомогою спеціального молотка і інертного цвяха, який запобігає процесам окислення і не завдає шкоди дереву. Цвях забивається не до кінця, щоби дати простір для росту і не перебивати його найближчими роками.

Управління екології перш за все чіпує дерева особливо цінні: пам’ятки природи, що важливі для певної вулиці та вносить їх в систему Inspectree. Інші дерева теж внесені в систему, загалом їх там зараз 2500 тисячі, однак наразі не всі вони прочіповані.  

Як розповідає Tvoemisto.tv співзасновник сайту Inspect tree Павло Голубець, у системі на позначення стану дерев є кольорові маркери: голубий – ідеальний, зелений – добрий, жовтий – задовільний, червоний – не задовільний, чорний – мертве дерево. Те, що у дерева червоний маркер, не означає, що його зріжуть, просто воно в незадовільному стані і на майбутнє треба думати як його замінити або пролікувати. До аварійних дерев поруч з червоним маркером додають дію – зрізка дерева.

«Ідентифікаційна бірка (чіп) визначає дерево в системі для людей, які не мають доступу до бази даних. У системі можна ввести цей номер у відповідному полі, і вона підтягне дані про це дерево. Якщо ви не залогований користувач, то цих даних буде небагато, якщо ж залогований – там буде вся історія дерева, всі параметри, а також все, що було з ним зроблено», – каже він.

Також, за словами Олександри Сладкової, цього року незаконно зрізали 12 дерев, у той час, як за минулі роки – кілька сотень, тому програма з інспектування дерев корисна для збереження дерев у належному стані. Окрім того, інші міста теж зацікавилися програмою та вносять свої дерева в систему.

Нагадаємо, що минулого року «Твоє місто» запустило проєкт «Дерева Твого міста». Наші журналісти встигли підрахувати дерева на центральних вулицях міста, зокрема на площі Митній, Соборній, Міцкевича, вулицях Підвальній, Дорошенка, Винниченка, біля пам’ятника Королю Данилу, проспекті Шевченка та Свободи.

Всі пораховані дерева ми наносили на онлайн-мапу. Щоб долучитися до її створення, порахуйте дерева на своїй вулиці, сфотографуйте вулицю з деревами, вкажіть точну локацію, наприклад «проспект Чорновола – від будинку №1 до будинку №80». Надішліть ці дані на електронну пошту [email protected]у темі вкажіть «Дерева Твого міста»  та зазначте вулицю.

Фото Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!