«Не мають жодної уяви ні про гідність, ні про повагу». Сенцов про інсталяцію на місці загибелі Героїв у Києві

2705 0
В офісі президента заявили, що після хвилі громадського обурення «творчу концепцію інсталяції переглянуть».
Фото: Bohdan Kutiepov

Фото: Bohdan Kutiepov

У Києві на вулиці Інститутській почали встановлювати інсталяцію до Дня незалежності України із радянською атрибутикою. Серед декорацій помітили вуличні автомати для газованої води, дитячу машинку та холодильник для морозива. З так званих вікон інсталяції видно портрети загиблих героїв Майдану. Відповідні фото опублікував сьогодні журналіст Богдан Кутєпов.

Колишній в'язень Кремля, кінорежисер, сценарист та письменник, громадський активіст Олег Сенцов заявив, що ті, хто придумали будувати святкові декорації на місці загибелі Небесної сотні не мають жодної уяви ні про гідність, ні про повагу.

Художниця, мисткиня Олеся Драшкаба висловила обурення через такі декорації, які є проявом малороства.

«А що це в принципі у нас на Інститутській за алтарь самому вкусному мароженому і самой льогєнькой промишлєнності? Звідки в принципі взялася на День Незалежності ностальгія за естетикою окупаційної влади і їх мемами? Тим більше на Інститутській, на якій загинули люди, які мають пряме відношення до Незалежності?!», – прокоментувала вона.

Мер Києва Віталій Кличко пояснив, що інсталяція була погоджена з керівництвом Національного Меморіального комплексу Героїв Небесної сотні – Музею Революції Гідності, а місто жодних дозвільних документів не видавало.

Після хвилі обурень українці почали зносити інсталяцію.

В Офісі президента вже відреагували на реакцію суспільства. Там у коментарі УП пояснили, що до Дня Незалежності на Алеї Героїв Небесної Сотні планували зробити інсталяцію екскурсу історією України, але після хвилі громадського обурення «творчу концепцію переглянуть».

Опісля з'явилося повідомлення від Українського інституту національної пам'яті про те, що після спілкування з усіма причетними сторонами організатори постановки погодилися прибрати конструкції та перенести зйомки на інше місце.

Зазначимо, що під час Революції Гідності на вулиці Інститутській відбулися масові розстріли мирних протестувальників. Вздовж вулиці з'явилися пам'ятні знаки на честь загиблих героїв Євромайдану. 20 листопада 2014 року депутати Київської міської ради ухвалили рішення щодо перейменування частини вулиці від Майдану Незалежності до Ольгинської вулиці на алею Героїв Небесної Сотні. Перейменована була саме та частина вулиці, де 20 лютого 2014 року відбулися наймасовіші вбивства мітингувальників.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!