Готель замість паркінгу та пасаж Міколяша. Як планують змінити вулицю Вороного. Візуалізація

7349 0
Мешканці вулиці виступили проти зведення готелю, натомість підтримують ідею багаторівневого паркінгу.

Поблизу готелю «Жорж» на вул. Вороного замість паркінгу планують побудувати готель. Напередодні у Львові відбулися громадські слухання, на яких місцеві мешканці виступили проти такої забудови, оскільки вважають паркінг більш необхідним місту, аніж готель.

Читайте також: Став, дитсадок і новобудови. Як може змінитися вулиця Вітовського. Візуалізація

«Не є такою проблемою десь переночувати у Львові, але є проблема припаркувати свою машину чи добратися в центр», — звернулися львів’яни до головного архітектора проекту, Юрія Столярова, під час громадських слухань щодо розроблення детального плану території, обмеженої вулицями Вороного, Руданського, Ліста, Коперника, пл. Міцкевича, пр. Шевченка. Згідно з пропонованим проектом, замість раніше запланованого паркінгу, тут хочуть облаштувати готель із дворівневим підземним паркінгом на 60 паркомісць та відновити частину пасажу Міколяша.

Відповідно до генерального плану Львова, на цій ділянці мали облаштувати багаторівневий паркінг. На сайті ГО «Розвиток громади» повідомляють, що раніше тут пропонували збудувати гараж-стоянку на 6 поверхів, а також два підземні поверхи: підземний рівень паркінгу й технічний рівень для господарських потреб. Окрім цього, передбачалося, що на п'ятому рівні споруди мав бути спортивний майданчик із мурованою стіною зі сторони вул. Вороного й огородженням-сіткою зі сторони внутрішнього подвір'я.

ТзОВ «Готельний комплекс «Жорж», який відповідав за цей проект, з не втілив його в життя. Ухвалою Львівської міської ради від 2009 року погодили ТзОВ «Ательєр» місцерозташування земельної ділянки на вулиці Вороного, 4 і надали дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,1880 га в оренду терміном на 10 років для будівництва багаторівневого паркінгу рампового типу з приміщеннями торгово-офісного та спортивно-відпочинкового призначення.

Читайте також: Як облаштують пішохідний простір на вулиці Дорошенка

За словами головного архітектора проекту, частково це пов’язано з тим, що ще сім років такий проект був можливий, адже в історичній частині міста можна було будувати паркінги. Проте у 2011 році відбулися зміни у законодавстві, відповідно до яких тепер можна будувати лише підземні паркінги.

«Тоді ми почали аналізувати цю територію і думали над різними варіантами, що там можна збудувати, навіть думали про житло, торговий центр та офіс. Тому найоптимальніший на наш погляд – це готель, адже туристи приїжджають не на автомобілях», — розповів Юрій Столяров.

Читайте також: Коли реорганізують рух на Дорошенка

Львів’янин Олег, який  мешкає неподалік проектованої території, на громадських обговореннях зазначив, що Львову не вистачає місць для паркування, натомість центр міста перенасичений готельними забудовами.

«Якщо я зранку взяв машину, то маю їздити на ній цілий день, щоб припаркувати її вночі.А ви хочете збудувати там готель, який підвищить рух та кількість людей на тій вулиці. Виходить, що ви зовсім не враховуєте мої інтереси як представника громади, а мешканці для вас ніхто», 

Читайте також: Зона небезпеки. Чому треба змінити вимоги до спорудження дитячих майданчиків.

«Я би зміг з вами погодитися, якби ця ділянка потрапила до мене абсолютно вільною. Оскільки на ній є нерухомість, яка є приватною власністю, за якою закріпляється ділянка, то є власник, інтереси якого слід враховувати», – зазначив Юрій Столяров.

«Для наших туристів дуже цікаво, як живуть львів'яни. І навіть під час ЄВРО-2012 багато готелів реконструювали, водночас нових збудували дуже мало. Проте не забуваймо, що при будівництві готелів мають бути враховані інтереси мешканців», — підсумувала  громадські слухання заступниця начальника управління туризму ЛМР, Галина Гриник. 

Окрім цього, у оновлений проект включили можливість відновлення пасажу Міколяша це — наскрізний прохід, що існував у Львові між вулицями Коперника та Крутою (тепер Вороного) з торговою галереєю. Його збудували у 1898-1900 роках. Проте у червні 1941 р. в результаті бомбардування Львова пасаж знищили.

«Це не буде повноцінний пасаж. На жаль, ми не можемо відновити його повністю, тому ми розглядаємо його часткове відновлення, а саме дворика, вхід до якого можливий через вулицю Коперника», — повідомив Юрій Столяров.

У проекті передбачили також реконструкцію вулиць Ференца Ліста, Миколи Вороного та облаштувати пішохідну зону вулиці Руданського, а також встановити перші підземні контейнери для сміття.

Ганна Аргірова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!