Не можуть почати реставрацію: чому костел Святого Миколая у Києві досі не передали релігійній громаді

2954 0
Попри обіцянки Міністерства культури передати споруду католикам, костел досі іменується «концертним залом».
Миколаївський костел у Києві. Фото: з відкритих джерел

Миколаївський костел у Києві. Фото: з відкритих джерел

Костел Святого Миколая досі офіційно не передали римсько-католицькій громаді, настоятель парафії Павло Вишковський закликав втрутитися президента Володимира Зеленського.

1 червня 2022 року, відповідно до Меморандуму підписаного між Міністерством культури та інформаційної політики та парафією, костел св. Миколая, мав бути переданий релігійній громаді. Однак цього так і не сталось. Про це нагадав настоятель парафії Павло Вишковський.

У Мінкульті тоді повідомили, що не встигли це зробити через повномасштабну війну і найближчим часом будуть працювати, аби завершити підготовку відповідних документів. Проте до сьогодні жодних рішень не ухвалили.

«У нашій країні вже майже рік як триває повномасштабне вторгнення рф до України. Більше 8 років триває війна в нашій Державі. Однак парафія воює на двох фронтах. Окрім боротьби за вільність нашої Батьківщини, ми боремось за порятунок та збереження нашої понівеченої святині вже більше 30 років», – каже отець Павло.

Читайте також: який вік унікальних розписів, що знайшли у церкві на Львівщині

За словами настоятеля храму, кошти на реставрацію готові надати представники релігійної спільноти у США, Польщі, Італії, Бельгії та інших країнах, однак лише після того, як костел буде офіційно закріплений за парафією.

«Лише таким чином ця перлина Києва буде збережена від руйнації», – написав Вишковський.

Також він нагадав, що фасад храму уквітчаний тріщинами та більшими пошкодження, які виникли за останні роки, коли парафія користувалася своїм храмом, як позиченим:

«Якщо подивитися на будівлю храму, це виглядає як наслідки ракетних обстрілів. Але, на превеликий жаль це ілюстрація господарювання та ефективності урядування нашої влади протягом усіх 30 років незалежності влади. Цей унікальний витвір архітектури пережив більшовицьке пограбування, німецьку окупацію, бідність 90-тих, але не може пережити суспільну байдужість та ницість влади», – каже настоятель костелу.

Павло Вишковський висловив сподівання, що влада відійде від "совєтщини" та поверне костел його законним власникам – Римсько-Католицькій парафії св. Миколая.

Читайте також: 15 лютого столичний суд визначить долю храмомафу біля Десятинної церкви

Довідка. Костел святого Миколая був побудований у 1899-1909 рр. київським архітектором Владиславом Городецьким. Собор споруджувався винятково на кошти католицької громади. Під час зведення будівлі вперше використали інноваційний на той час матеріал залізобетон.

У 1933 році костел був розграбований. У 1938 році було жорстоко репресовано парафіян та вбито останнього священника. За часів радянської влади собор не був знищений, його пристосували для господарських потреб. Тоді у соборі були фрески та вітражі, які до сьогодні, на жаль, не вціліли.

З 1981 року храм діяв як концертна зала Національного будинку органної та камерної музики.

У 1992 році у костелі поновили богослужіння. У 2001 році під час візиту до Києва костел відвідав Папа Римський Іван Павло II.

Ігор Ющенко

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!