Не освітлюйте дорогу до туалету айфоном або Чому варто конкурувати зі світом

7656 0
Під час публічної лекції у Львові економіст Роман Шеремета розповів, чому важливо бути інноватором та наголосив на тому, що українці не мають культури заощаджень, адже освітлюють дорогу до туалету на вулиці останньою моделлю айфона.

«Я прошу, щоб ви мені довірилися, хоч я не практик», – так розпочав свою лекцію у Tech StartUp School експериментальний економіст Роман Шеремета. У 2015 році «Forbes» назвав його одним з двох найкращих українських економістів (перше місце він ділить з Юрієм Городніченком). За рейтингом IDEAS Шеремета є також одним з найкращих молодих економістів світу.

Роман Шеремета народився в Івано-Франківську. Свою першу економічну освіту він здобув у Івано-Франківському національному технічному університеті нафти та газу. Водночас, він вчився на правознавця у Прикарпатському національному університеті ім. Василя Стефаника. Отримав диплом магістра у Києво-Могилянській академії, а вже ступінь доктора — у США. Саме там він почав спеціалізуватись на експериментальній економіці та теорії ігор. У 26 років переїхав до Каліфорнії, щоб працювати з нобелівським лауреатом і засновником так званої експериментальної економіки – Верноном Смітом. Нині він доцент Школи менеджменту ім. Везергеда при Університеті Кейс Вестерн Резерв.

 

Чому наша вища освіта є неконкурентною?

Проблема України — це неякісна освіта. Вона централізована, побудована на шаблонах та методичках.

Важлива не кількість освіти, а її якість. І саме якісна освіта впливає на економіку. В Україні у два з половиною рази більше університетів на душу населення, ніж у Великобританії. Але чи живуть українці краще, ніж британці?

Треба бути самостійними. Коли я переїхав до США, то мав культурний шок, який полягав у їхній системі освіти. Нагадаю, що на той момент, я був на першому курсі докторантури, і мене вразило те, що я маю все робити сам за себе. Там немає шапок, методичок і шаблонів. Замість того, щоб чекати в нас на таку саму гнучкість, студенти мають створювати її собі самі. Як це робити? Проходити онлайн-курси, читати книги, які вас цікавлять.

Завдання наукового керівника – допомогти і скерувати студента у правильному напрямку. Я не відразу почав займатися експериментальною економікою, перед цим я працював з індустріальною економікою, теорією ігор, міжнародною торгівлею. Завдяки моєму науковому керівнику я спробував різні галузі, і вибрав те, що подобається мені найбільше.

 

Як створити інноваційну економіку?

Перше завдання – це захист прав інтелектуальної власності. Інновації неможливі без інформаційних технологій і творення інтелектуальної власності. Саме тому закони про захист інтелектуальної власності мають не тільки бути, вони мають працювати.

Важливо вчитися бути новатором. Завданням освіти є виховання новаторів та створення умов для інновацій.

If you want to have an impact on the world economy and run your own business, you have to speak English. There is no option for you and you have to be fluent in that. Якщо ви це зрозуміли, то вам відомий ще один секрет.

В Україні немає культури заощаджень. Мабуть, українці – це єдина нація, яка айфоном останньої моделі освітлює собі дорогу до туалету надворі. Іншими словами, ми витрачаємо гроші на речі, які не можемо собі дозволити.

Маємо те, що маємо, але є реальні речі, які можна змінити. І ці речі можуть допомогти бізнесу. Якщо ми залучимо іноземні інвестиції, то все буде добре. Інвестиції можуть прискорити розвиток економіки, але вони не прийдуть, поки не буде захисту прав власності, розмежування політики та бізнесу тощо.

Купуйте українське добровільно. Це буде підтримкою національної промисловості та дасть стимул економці України. Водночас, таке правило на законодавчому рівні не спрацює, адже протекціонізм веде до корупції. Тому не потрібно захищати вітчизняного виробника від конкуренції.

Нам треба створити відкриту конкуренцію, тому що саме вона робить нас конкурентоспроможними, змушує компанії знижувати ціни та підвищує попит. І прикладом є успішна в Україні IT-сфера. Якщо ви айтішнік, то воюєте з усім світом.

Україні потрібні доступні кредити. В Україні норма повернення інвестицій вища, ніж у США. Але це не означає, що вигідніше інвестувати в Україну, ніж у США. Наприклад, у США ви купуєте квартирний комплекс, вносите 500 тисяч доларів, а берете кредит на три мільйони під три-чотири відсотки. А ці п’ятсот тисяч – це такий собі буфер, щоб отримати цей кредит. І саме завдяки цьому кредиту у вас є нормальний прибуток. В Україні неможливо взяти такий кредит під нормальні відсотки.

 

Що відбувається у світі?

Економіка Китаю та Індії ставатиме дедалі потужнішою. Китайська економіка обжене економіку США за десять років, а індійська – за тридцять.

Перші університети за приростом якості – китайські. США втрачають свої передові позиції, а Україні треба повчитися в Китаю тому, як запобігати відтоку мізків. Більшість китайців після навчання у США повертаються додому.

Інтернет-ринок – дуже важливий. Минулого року 95% своїх речей я купив у інтернеті. Навіть продукти я купую вже у мережі. Це чудова ніша, яку можна заповнити розробкою віртуальних магазинів.

Людський капітал коштує дорожче за машини. Нині найняти на роботу робота дешевше, ніж людину. Наприклад, у Нью-Йорку майже все вже можна купити в автоматах, тому ми зараз маємо думати, якою буде робота майбутнього.

Освіта переходить в онлайн. Лекції провідних університетів можна зараз знайти у відкритому доступі. Якісний контент як ніколи доступний, тож не варто втрачати таку можливість.

Ганна Аргірова

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!