Не поспішайте вкладати в гречку. Що буде з цінами на нерухомість після кризи та епідемії

15478 0
Ринок комерційної нерухомості у Львові зараз зупинився, а на ринку житлової – хаос.
Фото Марії Стахів

Фото Марії Стахів

Коли закінчиться епідемія коронавірусу та економічна криза, ціни на оренду комерційної нерухомості та на купівлю житлової впадуть. Таку думку Tvoemisto.tv висловив Роман Юськів із агентства «Галицька нерухомість».

Читайте також: Через попит та закриті кордони в українських банках дефіцит доларів

Зараз, за словами Романа Юськіва, через карантин закривають багато закладів громадського харчування і непродуктових магазинів. Деякі орендодавці ідуть на поступки і не беруть орендну плату з винаймачів на час карантину. Через карантин ринок комерційної нерухомості практично завмер.

Коли ж ситуація стабілізується, говорить Роман Юськів, ціни впадуть. За його словами, на ринку і так пропозиція перевищує попит – наприклад, із приміщень, звільнених після закриття салонів з гральними автоматами, вдалося повторно здати не більше 20%.

«Після кризи, якщо туристичні потоки не відновляться, а вони ще довго не відновляться, то ціни підуть донизу. Вони мусять падати. Орендар не може платити більше, якщо не заробляє», – каже Роман Юськів.

Водночас на ринку житлової нерухомості, за словами ріелтера, хаос.

«Ті угоди, що ми зараз завершуємо, були напрацьовані ще до коронавірусу – місяць-півтора тому», – розповідає він.

Читайте також: Що зміниться для бізнесу на час карантину. Деталі

За минулий рік, додає Роман Юськів, виросли ціни на первинному ринку, а зараз ринок завмер, тож згодом ціни неминуче впадуть.

«Коли все закінчиться, то ціни підуть вниз, особливо, якщо ціна прив’язана до валюти, а не до гривн. Криза економічна, криза політична, менша купівельна спроможність – ціни мусять опускатися. Також імовірно, що забудовники будуть розтерміновувати оплати на довший період, інакше вони не виживуть», – каже Роман Юськів.

Нагадаємо, у Львівській міськраді пообіцяли на час карантину звільнити від орендної плати підприємців, які орендують комунальне майно і вимушені закритись на певний час.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!