Не такий, як інші, він. Репортаж з концерту «Океану Ельзи» у Львові

17944 0
Майже восьма вечора. Потоки людей стікаються до «Арени Львів», щоб упасти у свій океан. Схоже, що в усій Україні вже не залишилося того, хто б не був на концерті «Океану Ельзи». Батьки з маленькими дітьми, закохані пари, старшокласники-неформали, поважні пані, які придбали квитки з сидячими місцями, але сидіти точно не будуть, – аудиторія слухачів гурту Вакарчука непередбачувано різношерстна.

Концерт «Океану Ельзи» у Львові вже можна вважати традиційним святом. Дівчата у вишиванках та віночках, хлопці з прапорами, намальованими на щоках і реальними в руках, усі щасливі, залюблені і якісь рідні. Недарма Славко називає їх (нас) усіх сім’єю.

Виступ «Океану» – уже річ звична, і тому мимоволі думаєш: а чим іще вони можуть здивувати?

І перший сюрприз – виступ Христини Соловій на розігріві. Приємний бонус, враховуючи те, що до восьмої години половина публіки ще не дійшла до стадіону, а концерт гурту традиційно не починається вчасно. Сильний голос тендітної лемківської співачки полегшує півторагодинне очікування на кумирів.

Концерт відбувається в межах туру на підтримку дев’ятого студійного альбому «Без меж», але все ж більшість сюди прийшла не заради нових пісень. Хіти «Кішка», «Той день», «Без бою» – те, що заслухане і заспіване до дірок. Те, що фанати «Океану» готові чути знову і знову й заради чого заповнюють стадіони. І хлопці не розчаровують – починають з усім знайомої «Вставай». А сидіти і так ніхто не збирався.

«У кожному місті, де ми виступаємо, я намагаюся говорити щось хороше. А у Львові не треба нічого додатково вигадувати. Привіт, найкраще місто на Землі!», – вітається Славко Вакарчук. Цікаво, який відсоток, власне, львів’ян серед відвідувачів концерту? Але всі, як один, приймають його вітання захопленим гамором.

П’ятий виступ гурту на «Арені» – вчетверте йде дощ. Та публіці у фан-зонах це байдуже. Лише після кількох пісень де-не-де з натовпу вигулькують парасольки, а більш практичні глядачі одягають сині дощовики. На трибунах під накриттям зміни погоди, здається, взагалі не помітили.

Читайте також: «Океан Ельзи» завершив світовий тур концертом у рідному місті. 10 атмосферних фото

Незважаючи на те, що в сет-листі переважають старі пісні, концерт значно відрізняється від попередніх. Майже кожна композиція має подовжене інтро з оригінальним аранжуванням. У Славка є час, щоб поспілкуватися з фанатами, висловити свої подяки та емоції, налаштувати звук. Для публіки ж це як окрема вікторина – «вгадай, що за пісня». І Вакарчук одного разу заплутує гру, почавши співати «Обійми» під мелодію «Квітки».

«Арена Львів» швидко перетворюється на єдине ціле. І цей новий організм відчуває своїх кумирів із півслова. «Я дякую вам за те, що тут ніколи не треба додатково нагадувати увімкнути ліхтарики», – каже Славко після того, як стадіон загоряється тисячами вогників під час виконання пісні «Мовчати» групи «Скрябін». Особливо пронизливий момент.

Хвилю емоцій співпричетності викликає і «Мить» із нового альбому, вірніше, присвята до неї. Славко переконує присутніх, що зміни в країні залежать від кожного з нас: «Неправильно сподіватися на те, що якась одна людина, яку ми обрали в уряд, зробить усе за нас. Кожен із нас своїми маленькими справами покращує життя своєї родини, свого ком’юніті, свого містечка, міста і країни загалом».

Під час виступів «Океану Ельзи» Вакарчук уже не раз виконував якусь із пісень дуетом зі своїми підопічними з «Голосу країни». Торік на сцені у Львові з’явився Ескендер Іслямов, у 2013 – Блез Малаба. Цього разу Отар Немсадзе співає зі Славком та «Ареною» українську народну «Ой, чий то кінь стоїть».

Додатковою енергією запалює публіку несподіване виконання хіта «Братів Гадюкіних» «Мостиська». «Колись у дитинстві я слухав цей гурт і мріяв, що так само буду виступати перед величезною аудиторією», – зізнався фронтмен «Океану».

Про успіх завершального концерту світового туру говорить не лише кількість проданих квитків. Неодноразовий вихід на біс, порвані светр, футболка, джинси і майже зірваний голос Вакарчука – гурт віддав усього себе львівській «Арені», а «Арена» віддячила несамовитою підтримкою. Виступи «Океану Ельзи» – феномен для української музики. Це ніби вічний двигун, який щоразу набирає все більшої потужності.

Анна Журба,
фото Назарія Юськіва


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!