«Небезпека може чекати на кожного», – терапевтка лікарні швидкої допомоги розповіла, як захворіла на Covid-19

38305 0
Не варто займатися самолікуванням, збивати постійно температуру чи купувати препарати наосліп. Бо можна замаскувати симптоми, а це може призвести до ще більшої тяжкості хвороби.
Фото: Ірина Ярмошик

Фото: Ірина Ярмошик

У лікарні швидкої допомоги на коронавірусну інфекцію з початку епідемії захворіли 77 медиків. Лікарня продовжує надавати невідкладну медичну допомогу в умовах короновірусної пандемії, тому щодня медики наражаються на небезпеку. Лікарка терапевтичного відділення лікарні Ірина Ярмошик розповіла Тvoemisto.tv, як у неї виявили Covid-19, як лікується і що може порадити при такому діагнозі.

Читайте також: «Не маємо права захворіти», – медик швидкої допомоги розповіла про виїзди на Covid-19

Останнім часом кількість хворих почала зростати

Ірина два роки працює у терапевтичному відділенні лікарні швидкої допомоги, де лікує хворих із серцево-судинними захворюваннями, ішемічною хворобою серця, гіпертонічною хворобою, цукровим діабетом, хронічними гепатитами, цирозами, хронічними обструктивними захворюваннями легень. Власне, тими, при яких коронавірус дає ускладнення.

З початку пандемії кількість хронічних хворих, які поступали у лікарню, зменшилася, «швидка» привозила у лікарню лише тих, хто потребував невідкладної допомоги. Та останнім часом кількість хворих почала зростати.

Лікарі у відділенні чергували у дві зміни – з 9 ранку до 18 вечора і навпаки. Тепер же чергують подобово. У лікарні працюють дві терапії, які чергуються для прийому ургентних хворих, яких привозить «швидка» чи скеровують сімейні лікарі.

Ірина Ярмошик ще з початку побоювалася, оскільки коронавірусна хвороба не вивчена, має важкі наслідки і неочікуваний перебіг. Вірус за кілька днів може прогресувати.

Лікарня швидкої допомоги не була призначена для прийому хворих на коронавірус, тут приймали лише ургентні випадки.

«Ми мали маски, рукавички, окуляри, одноразові костюми і халати. При вході нам щодня міряли температуру. Наше відділення закривалося, посторонніх не приймали. А для відвідування хворих виписували індивідуальні перепустки. До кожного пацієнта мав право зайти один відвідувач у певні години. Бо більшість хворих – це старші, важчі люди», – розповідає Ірина Ярмошик.

Де могла інфікуватися – не знає

2-го травня Іра відчула слабкість. Тоді з’ясувалося, що у першому терапевтичному відділенні лікарі інфікувалися коронавірусом. Відділення знаходяться на різних поверхах.

Читайте також: У лікарні швидкої допомоги пояснили, чому у них понад пів сотні на Covid-19

4-го травня всьому терапевтичному відділенню провели ПЛР-тестування. 7-го числа в Іри було останнє чергування. Результати прийшли 10-го числа – в Іри і трьох лікарів другої терапії підтвердили захворювання.

Де лікарка могла інфікуватися – не знає.

«Я чітко не можу пов’язати інфікування з якимось випадком, тому що у мене не було хворих, і у відділенні не було, в кого був підтверджений коронавірус. У нас було кілька пневмоній, ми робили ПЛР-тести, але то були не коронавірусні пневмонії. Чітко, де я могла заразитися, не можу сказати. Бо ходила на роботу, їздила у громадському транспорті, ходила в магазин», – говорить лікарка.

Першого травня в Ірини з’явилася загальна слабкість, ввечері піднялась температура до 37,4.

Наступного дня її стан покращився, температура протягом дня була 37,1.

3-го травня температура трималася 36,9-37, відчувалася незначна в’ялість.

«Ці дні припали якраз на вихідні і я змогла добре відпочити, виспатись. Кашлю, задишки не було. Мої симптоми не є специфічними для коронавірусної інфекції, тому я не надала їм дуже серйозного значення. Четвертого мені провели ПЛР-тест. Десятого, як я отримала позитивний результат, одразу повідомила сімейного лікаря», – розповіла лікарка.

Слабкість утримувалась ще кілька днів без температури. Після шостого травня уже жодні симптоми не проявлялись.

«Сімейна лікар сказала мені самоізолюватись, зібрала дані про контактних осіб і щоденно контролювала перебіг захворювання в телефонному режимі. Думаю, що я легко перехворіла, бо в мене сильний імунітет і немає супутньої патології», – зазначила Ірина.

Лікарка здала повторні два ПЛР-аналізи. Вже пройшло 8 днів. Результату ще немає через навантаженість лабораторій. Але, очевидно, вони покажуть, що Ірина вже одужала.

Ірина живе з чоловіком. На щастя, у нього симптомів немає. Лікарка ізолювалася в іншу кімнату. Старається менше перетинатися, на кухню виходити по черзі, щоб мінімізувати контакт. Дотримуватися правил особистої гігієни, мати весь час дезінфектор.

Не час розслаблятися через послаблення карантину. Поради лікарки

За словами Ірини Ярмошик, не час розслаблятися через послаблення карантину.

«Послаблення карантину не означає, що ми ліквідували вірус. Треба бути пильними, обережними. Не потрібно рватися у місця, з якими ще можна почекати. Бо це оманливо, що все минуло. Є велика небезпека, що кожна людина може заразитися», – наголошує лікарка.

Читайте також: На Львівщині запустили страхування для медиків на випадок інфікування. Які умови

Ірина радить львів’янам не займатися самолікуванням, оскільки симптоми коронавірусної інфекції можна залікувати, а потім хвороба даватиме ускладнення.

«Я б поралила людям, які підозрюють у себе коронавірусну інфекцію, не панікувати, звернутися до сімейного лікаря, а він вже зорієнтує, дасть поради, чи приймати ліки, чи йти на обстеження. Хворий має бути під контролем, кожного дня звітувати про стан. Якщо це легкий перебіг, то сімейний лікар консультуватиме по телефону, якщо важчий – скерує у стаціонар. Не потрібно займатися самолікуванням, не варто збивати постійно температуру чи купувати препарати наосліп, бо ми можемо замаскувати симптоми і це може за кілька днів призвести до тяжкості хвороби», – зрезюмувала Ірина.

Як повідомили Тvoemisto.tv у пресслужбі лікарні швидкої допомоги, з початку епідемії захворіли 77 їхні медпрацівники, із них – 36 лікарів, 30 медсестер та 11 санітарок. 5-теро вже одужали, вони отримали по два негативні результати ПЛР-тесту.

22-оє медиків знаходяться на стаціонарному лікуванні, у них ознаки пневмонії, перебіг захворювання – середньої важкості. Інші знаходяться на лабораторному лікуванні, під спостереженням сімейних лікарів.

Як розповів головний лікар лікарні швидкої допомоги Олег Самчук, частина медиків заразилися усередині лікарні, а частина поза медзакладом, про що свідчить зібраний епіданамнез.

Додамо, що на Львівщині на коронавірусну інфекцію захворіли 245 медпрацівників, найбільше – у лікарні швидкої допомоги та обласній клінічній лікарні.

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!