Недосипання може призвести до розвитку хвороб, а також впливати на рішення. Дані МОЗ

2408 0
Брак сну може призвести до діабету, ожиріння і депресії.
Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

Уві сні наш організм відновлюється, а мозок обробляє отриману за день інформацію. У МОЗ кажуть, що брак сну впливає на розвиток хронічних захворювань, здатність приймати рішення, а також впливає на увагу та реакцію.

Читайте також: Сім відтінків фруктів і овочів. Як харчуватися правильно

Основне правило – сон має бути регулярним та з однаковою кількістю годин. Тривалість сну дітей до року змінюється майже щомісяця: від 17-20 годин на добу у перші тижні життя і до 12-13 годин, коли дитині виповнюється рік.

У середньому діти до 6 років повинні спати 10-11 годин на добу, діти 6-12 років — 9-12 год, 13-18 років — 8-10 год. Дорослим у віці 18-60 років рекомендовано спати не менше 7 год на добу.

Якщо кількість сну у дорослого буде менш як 7 годин, це підвищує ризик розвитку хронічних захворювань, зокрема:

  • діабету;
  • серцево-судинних захворювань, інсульту, високого кров'яного тиску;
  • збільшення ваги та ожиріння;
  • порушення імунної системи;
  • погіршення психічного здоров'я, депресії.

Брак сну також впливає на здатність приймати рішення, увагу та реакцію. Тому усім водіям рекомендується відпочити перед поїздкою.

Читайте також: Чи потрібно їсти суп щодня. Який з них корисний, а який може нашкодити

Через швидкий темп життя налагодити режим сну буває складно. У МОЗ радять лягати та вставати в один й той самий час. Рекомендують засинати до 22 години, а вставати о 6 ранку. Однак ці часові проміжки можуть відрізнятись у залежності від біоритму.

Медики радять відкладати телефон, ноутбук або вимикати телевізор хоча б за 30 хвилин до сну. А також старатися уникати емоційного навантаження ввечері. Можна помедитувати, це також допоможе розслабити тіло.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!