Несподіваний візит Зеленського у США та «пекло на кордоні у Краківці». Підсумки доби

1421 0
Нині 22 грудня та 302 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Громадське

Фото: Громадське

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки учора лунав двічі. Перший раз о 12:29, відбій – о 14:25. Була інформація про зліт стратегічної авіації з аеродрому в білорусі. Другий – о 14:52, відбій – 15:10. Цього разу – загроза запуску ракет зі сторони рф.

На цю ж тему: У Львові почав курсувати електротранспорт під час повітряної тривоги. У коментарі Tvoemisto.tv в.о. директора ЛКП «Львівелектротранс» Володимир Ковалів зазначив, якщо водій тролейбуса чи трамвая захоче зупинитися, то має право це зробити.

Ситуація на фронті: Попри те, що за останній тиждень окупанти «трохи» просунулися на східній околиці Бахмута на Донеччині, вуличний бій навряд чи сприятиме «погано навченим найманцям «вагнера» та мобілізованим резервістам російської армії». «З огляду на те, що для бойових дій в умовах міської забудови потрібна добре навчена піхота з чудовим керівництвом молодшого рівня, цей тип бою навряд чи сприятиме погано навченим бійцям «вагнера» та мобілізованим резервістам російської армії», – прогнозує британська розвідка.

Білорусь обмежила в’їзд до прикордонних з Україною районів гомельської області. Із чим пов’язані такі обмеження, не уточнюють. Вони проходять на тлі розмов про ризики нового наступу рф з території білорусі.

Як сказав у коментарі Tvoemisto.tv голова Українського центру безпеки та співпраці, радник міністра оборони України Сергій Кузан, на території білорусі зараз немає ударного угруповання, яке може загрожувати Україні, проте завжди є ризик з боку диверсійно-розвідувальних груп і влаштування провокацій на білорусько-українському кордоні.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Новоселівське, Стельмахівку, Площанку і Червонопопівку Луганської області та Берестове, Яковлівку, Соледар, Бахмут, Опитне, Курдюмівку, Озарянівку, Майорськ, Нью-Йорк, Красногорівку, Невельське і Мар’їнку – Донецької.

Українська авіація та підрозділи ракетних і артилерійських військ завдали 16 ударів по районах зосередження окупантів. Знищені три пункти управління та ворожі: БпЛА «Форпост» та ще два – «Ланцет-3».

17 грудня у районі Горлівки ліквідовано 13 військових противника, 4 з яких – офіцери. Також знищено бойову машину десанту та 3 вантажівки з боєприпасами.

Читайте також: росіяни готують провокації на україно-білоруському кордоні. Одним зі сценаріїв провокації є обстріл території білорусі нібито ЗСУ;

Акцент дня: Ніякі відключення світла не можна порівняти з пеклом, який зараз на кордоні в Краківці. Уже близько двох тижнів через надмірні опади снігу та нерозчищені траси на кордоні з Польщею ускладнений рух транспорту. Рух складний також через кілометрові черги з фур, які довго очікують на перетин кордону. Зокрема, проблеми виникають не лише у тих, хто перетинає кордон на легкових автомобілях, а й важко проїхати снігоочисній техніці. Журналістка Юлія Савостіна говорить про свій досвід перетину українсько-польського кордону і умови на ньому.

«Подітися нікуди не можна. Бо з правого боку – два ряди фур, а з лівого – відбійник і два ряди фур, що стоять з тобою в одному напрямку, але на зустрічній.

Лягти не можна. Зв’язок падає майже весь час. Якщо коротко, то не їдьте на Краковець. Всі ці труднощі, припустимо, можна пояснити. Але чому не можна почистити від льоду дороги біля шлагбаумів, щоби машини не буксували? Це ж не траса».

Читайте також: На якому етапі ремонт ПП «Нижанковичі – Мальховіце» на Львівщині, що має запрацювати до кінця року. Першочергово через нього пропускатимуть великогабаритні вантажівки.

Ключові події:

1. Зеленський вирушив до Вашингтона. Це його перший візит за кордон з початку повномасштабного вторгення росії в Україну. Серед планів – зустріч із президентом Штатів Джо Байденом.

Як повідомив високопоставлений чиновник Білого дому, Зеленський самостійно вирішив, що може покидати Україну. «Ми мали можливість тісно проконсультуватися з президентом Зеленським щодо параметрів безпеки, щоб він міг покинути країну, приїхати на короткий період до Сполучених Штатів і повернутися», – пояснив він.

Як заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США Джон Кірбі, президент США Джо Байден запросив свого українського колегу Володимира Зеленського до Вашингтона, оскільки вважає, що війна росії проти України вступила у нову фазу. Вони обговорять бачення Зеленського закінчити війну. 

Увечері 21 грудня Володимир Зеленський підтвердив, що вже прибув до Вашингтона, зокрема для переговорів з американським колегою Джо Байденом. «Сьогодні я – у Вашингтоні, щоб подякувати американському народові, президенту та Конгресу за таку необхідну підтримку. А також продовжити співпрацю для наближення нашої перемоги», – зазначив він.

Зеленського на вході до Білого Дому привітав особисто президент США Джо Байден.  Під час спілкування президентів в Овальному кабінеті Володимир Зеленський передав президенту США нагороду військовослужбовця ЗСУ. Президент України зазначив, що за триста днів повномасштабної війни Україна та США розпочали новий етап у своїх взаєминах.

Під час пресконфереції Джо Байден підтвердив надання військового пакету на 1,85 мільярда доларів. Він включатиме системи Patriot та навчання українських військових, артилерію, танки, ППО, МЛРС та бюджетну допомогу. Звертаючись до Володимира Зеленського Джо Байден заявив: «Я думаю, у нас спільне бачення: вільна, незалежна, процвітаюча Україна у безпеці».

Натомість президент України серед іншого зазначив: «Ми донесли президенту США, що хочемо отримати більше батарей «Patriot» та «У путіна хворе ставлення до світу, немає сенсу йому відправляти меседжі, він більше не субʼєкт цивілізованих людей».

Читайте також: Навпроти Міжнародного суду ООН у Гаазі курсуватиме «український» трамвай. Фото. Трамвай №1 курсує між двома містами у Королівстві Нідерланди – Гаага та Делфт, і проходить через їх центральні вулиці;

2. На графіки поки не розраховуємо, – про ситуацію зі світлом в Києві. «За день (мається на увазі вівторок 20 грудня, – ред.) відключалося майже все місто, близько 1,1 млн користувачів. На наближення до графіку поки навіть не розраховуємо. По факту зараз маємо потужність на 50% меншу необхідної. З якої треба заживити критичну інфраструктуру. Але світло стабільно подається на критичну інфраструктуру, місто здебільшого з водою та опаленням», – розповів гендиректор YASNO Сергій Коваленко.

3. Керівника Львівської податкової служби відсторонили від посади. Він виконував обов’язки керівника протягом десяти місяців, із лютого 2022 року, а до свого призначення очолював один із відділів ДПС України;

4. У ВООЗ вважають, що кожному четвертому українцю загрожує психічний розлад через війну. Від тривоги та стресу до важчого стану;

5. Топ-5 виставок у Львові, які можна відвідати. Серед них: Традиційна Різдвяна виставка в галереї «Зелена канапа» та Виставка «Курбас. Майстерні».

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!