Несуча стіна будинку, що обвалився в Дрогобичі, була аварійною

3302 1
Аби остаточно встановити причину обвалу, потрібно провести гідрологічні дослідження.
Фото: ГУ ДСНС у Львівській області

Фото: ГУ ДСНС у Львівській області

Середня несуча стіна будинку, який наприкінці серпня обвалився в Дрогобичі, була аварійною. Про це сьогодні, 13 вересня, під час брифінгу в ЛОДА повідомив фахівець ДП «Західний експертно-технічний центр держпраці» Роман Колдра.

Читайте також: Усе про трагедію в Дрогобичі в один клік. Оновлюється

«Під час проведення технічного та візуального обстеження встановили, що руйнування відбулось унаслідок того, що середня несуча стіна, на яку опираються дві інші, була у непридатному для експлуатації стані. Після більш детальних експертиз визначили, що вона – аварійна. Сам процес, поштовх, із якого це почалось, потребує більш детального обстеження», – каже він.

Він додав, аби остаточно встановити причину обвалу, потрібно провести гідрологічні дослідження. Натомість експерт із інструментального обстеження, доктор технічних наук НУ «Львівська політехніка» Богдан Демчина каже, що однією із причин є втрата стійкості несучої стіни, яка дала тріщину.

«Це руйнування є специфічне, адже воно – раптове. У ході проведення експертиз ми з’ясували, що цегла, якою збудували несучу стіну – не відповідає нормам. Ми склали математичну модель, ЗD модель будівлі, і чекаємо на висновки геологів експертизу для того, щоб провести подальші розрахунки», – додав Богдан Демчина.

Узагальнений висновок про причини обвалу очікують за три тижні. ПІсля цього ЛОДА скерує до Кабміну подання про допомогу мешканцям, які постраждали від обвалу будинку.

Читайте також: Обвалу будинку в Дрогобичі могло б і не бути

Нагадаємо, другий під’їзд будинку в Дрогобичі на вул. Грушевського, 101 обвалився уночі 28 серпня. Восьмеро людей загинули, семеро – перебувають в лікарнях. Поліція затримала двох комунальників ЖЕКу, що обслуговує будинок, за звинуваченням у службовому недбальстві, що призвело до трагедії. ДМР виділила сім’ям загиблих по 10 тисяч гривень, а травмованим – по 5 тисяч. 2 вересня суд наклав на будинок арешт. Через це до будинку заблокували усі входи та виходи.


Читайте також:
13 Вересня, 2019 20:35
666 ... аллєс киздець ! ... фаховість експерта -- конкретна ... ( хіба що надане "заключення" -- це такий собі "вільний переклад" почутого ) ... це ж що треба прийняти і скільки , щоби уявити-побачити оту середню несучу стіну , на яку спираються дві інші ?! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!