Україна

Німесил, Постинор та Корвалол з 1 квітня відпускатимуть лише за рецептом. У Києві виникли черги в аптеках

1730 0
У Міністерстві охорони здоров’я роз'яснили головні нововведення – е-рецепти та рецептурні ліки.

З 1 квітня рецептурні препарати можна буде придбати за електронним рецептом. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.
 

Однак 29 березня з’явилась інформація, що до списку рецептурних ліків додали популярний знеболювальний та протизапальний засіб Німесил та його аналоги. Також краплі Корвалол та Валокордин продаються без рецепта лише у маленьких флаконах. Натомість 50 мл корвалолу продається лише за рецептом. Етиловий спирт також увійшов до категорії цих препаратів.

В Україні рецептурними є близько 60% зареєстрованих лікарських засобів, саме на них потрібен рецепт лікаря. Решту ліків, які не потребують обовʼязкового призначення лікарем, можна буде, як і раніше, придбати в аптеці без спеціального рецепта.

Рецептурні ліки – лікарські засоби, які підлягають відпуску виключно за призначенням лікаря та призначаються на спеціальних рецептурних бланках.

До таких препаратів належать наступні групи ліків:

  • антибіотики;
  • протисудомні;
  • гормональні (у тому числі й протизаплідні, навіть екстрені);
  • для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
  • деякі антигельмінтні;
  • деякі вітаміни;
  • кроворозріджуючі;
  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
  • стероїдні лікарські засоби;
  • деякі знеболювальні, жарознижувальні, антигістамінні та протизастудні.

 

Однак, багато українців вже почали гуртуватися та займати довжелезні черги біля аптек.

У Міністерстві охорони здоров’я вирішили детально роз'яснити та відповісти на основні запитання українців – е-рецепти та які ліки є рецептурними.
 

Як дізнатися, чи є конкретний лікарський засіб рецептурним?

Для цього достатньо перевірити інструкцію лікарського засобу. Інструкції всіх без винятку лікарських засобів містять вичерпну інформацію про медичне застосування лікарського засобу та його категорію (умови) відпуску. 

Знайти інструкцію потрібного препарату ви можете, скориставшись сервісами онлайн-аптек, або ж сайтом Державного реєстру лікарських засобів України.

Для цього необхідно:

  1. У пошуковому рядку ввести назву лікарського засобу або його міжнародну непатентовану назву (іншими словами – діючу речовину).
  2. Відкрити реєстраційне посвідчення відповідного лікарського засобу (крайня ліва колонка в таблиці).
  3. У профілі лікарського засобу знайти рядок «Умови відпуску». 
  4. Якщо в інструкції зазначено «За рецептом», для відпуску такого лікарського засобу в аптеці потрібен рецепт від лікаря.

Е-рецепт: як отримати

Виписати електронний рецепт можуть лікарі усіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік, а також лікарі-ФОПи. Принцип отримання той же, що і для звичайного рецепта:

  • звернутися на прийом до лікаря;
  • медик вислухує скарги, проводить огляд;
  • замість звичного папірця він сформує електронне призначення — там вказується активна речовина, дозування, тривалість курсу та інструкції з приймання;
  • він надсилає рецепт вам — там вказано код, який треба буде назвати фармацевту в аптеці. Використати його можна лише раз;
  • людям без телефону чи просто на прохання лікар має роздрукувати рецепт.

Водночас, навіть після того, як ввели рецепти на антибіотики, вони все так же залишаються у вільному продажу. Тому наразі невідомо, наскільки запрацюють ці норми.


Додамо, нові зміни відбуваються в рамках проведення третього етапу впровадження електронних виписок на ліки від Міністерства охорони здоров’я України. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!