Україна

Новий підвид коронавірусу зареєстрували вже по всій Україні, окрім однієї області

777 0
Результати секвенування підтвердили варіант Omicron XBB.1.5 у всіх областях, окрім Кіровоградської, проте там раніше його виявили в стічних водах.
ФОТО: PROZDOROVIA.IN.UA

ФОТО: PROZDOROVIA.IN.UA

Цього тижня підтвердили циркуляцію варіанту Omicron XBB.1.5 коронавірусу у переважній більшості областей України. Зокрема, новий підвид є у пацієнтів з Сумської (де був перший пацієнт), Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Київської (місто Київ), Львівської, Миколаївської, Одеської, Тернопільської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької та Чернігівської областей.

Джерело: Центр громадського здоров’я

Так, результати секвенування підтвердили варіант Omicron XBB.1.5 у всіх областях, окрім Кіровоградської, проте там раніше його виявили в стічних водах.

Читайте також: На Львівщині зросла кількість смертей від коронавірусу

«Методом секвенування визначили варіант Omicron XBB.1.5. у відібраному зразку в Кіровоградській області стічної води. Це перша знахідка даного різновиду Omicron у стічній воді. Отже, незабаром будуть і пацієнти з таким діагнозом», – розповідає Ірина Демчишина, завідувачка референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ.

Керівниця відділу епіднагляду ЦГЗ Оксана Кошалко пояснює, що штам Omicron клінічно переноситься пацієнтами легше, проте передається швидше, тому питання циркуляції нового підвиду в усіх областях – питання днів. Аби захистити себе та близьких, і надалі радять вакцинуватися та робити бустерні щеплення. Якщо відчуваєте симптоми ГРВІ, то треба одягнути маску, ізолюватися якомога швидше.

Читайте також: Бустерна доза. Навіщо, кому потрібна, як отримати і чим відрізняється від додаткової

Нагадаємо, у січні цього року в Україні зафіксували перший випадок зараження новим підвидом штаму коронавірусу «Омікрон» XBB.1.5, або «Кракен». У Львівській області його виявили в березні. У МОЗ зазначили, що, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, «Кракен» не має специфічних мутацій, які б могли робити його небезпечнішим за інші субваріанти. Проте порівняно з попередніми штамами він найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини та здатний викликати серйозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!