Низькі темпи, страшні наслідки. Чи достатньо на Львівщині вакцин та імуноглобуліну від правця

1760 0
На Львівщині залишилося лише кілька доз протиправцевого імуноглобуліну. Запасу не має.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Протиправцевого імуноглобуліну, який вводять для негайної профілактики від правця, на Львівщині є вкрай мало. Запасу немає, тому якби у нас знову трапився такий прикрий випадок, як із семирічною дівчинкою, яка зараз знаходиться в дитячій лікарні ОХМАТДИТ у важкому стані, його б довелося отримувати по перерозподілу з інших областей. Про це Тvoemisto.tv зазначила головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко-Іванченко.

Читайте також: Перед цим зламала руку. 7-річна дівчинка, в якої виявили правець, перебуває у реанімації

За її словами, протиправцевий імуноглобулін цій дитині ввели у перші ж дні. Чи потрібно буде його вводити повторно, наразі не відомо. Усе залежатиме від стану дитини.

Наразі, як зазначила завідувачка реанімаційного відділення львівської дитячої лікарні ОХМАТДИТ Віра Приймакова, стан дівчинки із правцем важкий.

«Наразі в дитини все без змін – її стан важкий, постійно судомить. Про зниження терапії наразі не йдеться. Цілком ймовірно, що дівчинці потрібно буде вводити ще раз імуноглобулін правця», – прокоментувала Віра Приймакова.

Анатоксин небезпечного правця Львівщина отримує за розподілом МОЗ.

«У нас залишилося буквально кілька доз протиправцевого імуноглобуліну. Якщо, не доведи Боже, він буде потрібний ще комусь – то залишків не має. Тобто, якщо б з’явився інший пацієнт, не впевнена, що в нас є препарати, щоб надати допомогу», – каже Наталія Тімко-Іванченко.

Читайте також: На Львівщині зафіксували випадок правця у 7-річної дитини

У такому випадку, за словами епідеміологині, МОЗ буде змушене робити перерозподіл імуноглобуліну з інших областей. Придбати його в аптеці не можливо.

Єдиний захист від правця, як, зрештою, і від більшості інфекцій, є вакцинація. Наприклад, від правця, згідно з календарем щеплень, вакцину вводять у віці 2-4-6-18 місяців, 6 і 16 років, а далі кожні 10 років.

Проте, як розповіла Тvoemisto.tv експертка департаменту охорони здоров’я з епідеміології та вакцинопрофілактики Львівської ОДА Наталія Гончар, на Львівщині за перші 5 місяців цього року комбінованою вакциною, яка б у тому числі захищала від правця, вакцинувались лише чверть з усіх дітей віком до року і ще менше – до дворічного віку. Це вкрай мало.

«Вакциною АКДП, яка захищає від дифтерії, правця та кашлюка, вакцинувались лише 27,5% дітей до року. Чотири необхідні дози, які діти мають отримати до дворічного віку, отримало ще менше – 20% дітей. Це вкрай мало. Звісно, на ситуацію вплинув карантин та епідемія коронавірусу, коли люди менше ходили у медичні заклади, проте зараз ситуація сприятлива, щоб все надолужити», – каже Наталія Гончар.

За її словами, важливо, аби від правця були вакциновані не лише діти, а й дорослі.

Читайте також: Карантин не скасовує вакцинації. Львів'янам радять не відмовлятися від планових щеплень

«Збудник правця, який виділяє небезпечний токсин, може потрапити у рану не лише дітей, а й дорослих. Він здатний вражати нервову систему, призвести до судом та важких і навіть летальних наслідків», – каже співрозмовниця.

Дорослі, за словами Наталії Гончар, щеплення від правця повинні отримувати кожні 10 років. Зараз дифтерійно-правцевого анатоксину АКДМ у лікувальних закладах Львівщини є достатньо.

«Вакцинуватися дорослим АКДМ можна вже на 14 день після другої дози вакцини від коронавірусу. Або якщо людина лише планує зробити щеплення від Covid-19, то може зараз зробити щеплення від правця, а через два тижні – почати від коронавірусу», – додала Наталія Гончар.

Нагадаємо, що на Львівщині зафіксували випадок правця у 7-річної дитини, яка не була захищена за допомогою вакцинації. Вона знаходиться у важкому стані. Їй ввели імуноглобулін проти правця, але через судоми підключили до апарату ШВЛ та ввели в медикаментозний сон.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!