Київ

Облрада затвердила програму відбудови житлових будинків на Київщині на 2023-2025 роки. Що планується

995 0
Відбулася 16-та сесія Київської обласної ради. Серед головних питань порядку денного засідання облради відновлення житлових будинків та закладів освіти, які через повномасштабне вторгнення росії зазнали руйнувань та потребують відбудови
Київська область, березень 2022 року. Фото: Макс Левін

Київська область, березень 2022 року. Фото: Макс Левін

Депутати Київської облради затвердили «Програму відбудови багатоквартирних житлових будинків у Київській області на 2023-2025 роки». Про це повідомила заступниця голови Київської обласної ради Тетяна Семенова, пише Суспільне.

За її словами, депутати затвердили «Програму відбудови багатоквартирних житлових будинків у Київській області на 2023-2025 роки». Загальний обсяг фінансових ресурсів 316 млн 168 тис. грн. Зокрема, у 2023 році з обласного бюджету за цією програмою планується залучити майже 111 млн грн на будівництво і реконструкцію визначених багатоквартирних житлових будинків.

Також облрада внесла зміни до «Програми підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на впровадження енергоефективних заходів у Київській області на 2023-2024 рр». Як зауважила заступниця голови Київської обласної ради, загальний обсяг фінансових ресурсів програми — 439,5 млн грн. У бюджеті на 2023 рік передбачено майже 340 млн грн. Планується профінансувати капітальний ремонт житлових будинків в Ірпені, Бородянці, Макарові та в Бучі. Зокрема, у Макарові передбачена відбудова 4-х багатоповерхових будинків за адресами: вул. Проектна, 4; Довженка, 34; Проектна, 14 і Дмитрія Ростовського, 71, на загальну суму 45 млн грн.

Тетяна Семенова наголошує, що облрада має підтримати всі громади, особливо ті, які постраждали від російської навали для того, щоб відбудувати житло для людей.

В Ірпені планується відновлення будинків по вул. Шевченка, 3-а; Шевченка, 5; Шевченка, 7. У Бородянці — вул. Центральна, 427-а; Центральна, 429-а; Центральна, 429. У Бучі — вул. Яблунська, 2/6, 2/5; Пшенична, 1-8.

Також обласні депутати підтримали проєкт змін до «Програми розвитку системи освіти в Київській області на 2022-2026 роки». Ними передбачено профінансувати на 25 млн грн забезпечення шкіл і садочків регіону комп’ютерним і мультимедійним обладнанням, насамперед у районах, що постраждали від російської агресії. Також передбачається створення STEM-лабораторій, оновлення обладнання харчоблоків у закладах освіти.

Також, за словами Тетяни Семенової, внесено зміни до «Програми будівництва, реконструкції та ремонту об’єктів інфраструктури Київської області на 2021-2023 роки». Документ доповнено шістьма закладами освіти, які через бойові дії російських окупантів зазнали руйнувань та потребують відбудови. Загальний обсяг фінансування у нинішньому році збільшено на майже на 312 млн грн.

Серед за планових заходів — капітальний ремонт Макарівського дитсадка «Пролісок» з облаштуванням укриття та благоустроєм території, капітальний ремонт садочка в Бородянці по вул. Центральна 427-Б, капремонт дошкільного закладу освіти у Загайцях, відновлення навчального закладу у селі Мар’янівка Вишгородського району, ремонт Бузівської школи, будівництво дитсадка у селі Бобриці.

На сайті облради зазначено, щодо завдяки «Програмі відбудови багатоквартирних житлових будинків в Київській області на 2023-2025 роки» планується відновлення 273 769 м² житла. Що ж до самого фінансування, воно на 94% відбуватиметься за рахунок недержавних фондів, загальний бюджет самої програми складає  5,161 млрд гривень. На 2023 рік закладено близько 297 млн. грн , з обласного бюджету – це 110 мільйонів 890 тисяч гривень і  185 мільйонів 928 тисяч гривень - кошти небюджетних джерел.

Проєктом Програми передбачена реалізація наступних заходів: створення реєстрів багатоквартирних житлових будинків, пошкоджених, або знищених (ІІ, ІІІ категорія пошкоджень), з визначенням загальної площі та інших ТЕП; створення web-порталу для оприлюднення пропозицій та намірів щодо намічених до відновлення багатоквартирних житлових будинків з метою акумулювання коштів від зацікавлених донорів, міжнародних організацій та благодійних фондів – 100,0 тис. грн за рахунок коштів обласного бюджету (2023 рік); оформлення документів, що посвідчують право користування земельними ділянками під визначеними об’єктами відбудови – 790,0 тис. грн за рахунок коштів обласного бюджету (2023 рік).

Нагадаємо, унаслідок бойових дій навколо Києва в лютому-березні 2022 року на Київщині зафіксовані руйнування у 46 з 69 територіальних громад. За даними КОВА, через бойові дії було повністю зруйновано або пошкоджено понад 27 тисяч об'єктів інфраструктури. Із них переважна більшість — житлові будинки. 

Станіслав Нестеренко

 
 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!