Київ

Оболонський острів відвідали археологи, кажуть, потрібні дослідження

1449 0
Через Оболонський острів могла проходити старовинна переправа.

Співробітник Інституту археології НАНУ Віталій Козюба підтвердив наявність на Оболонському острові культурного шару, який потребує дослідження. Про це повідомила голова ГО «Почайна» Аннабелла Моріна у Facebook.

За її словами острів відвідав співробітник Інституту археології НАНУ Віталій Козюба. Його керівник Всеволод Івакін був із ним на зв’язку онлайн, оскільки знаходиться у відрядженні.

«Віталій Козюба особисто знайшов та підтвердив залишки культурного шару на острові. Без будь яких знарядь ми знову віднайшли старовинну кераміку в тому місці, де землю розмито водою. Середина острова, де після прокладання каналізаційної мережі була знайдена лунниця 4-5 століття нашої ери (Київська археологічна культура) тепер потребує більш детальних досліджень: закладання шурфів, потім проведення розкопок», - повідомила Моріна.

Вона зазначила, що, за попередніми даними істориків, саме на цьому місці мала бути старовинна переправа через Дніпро. Це означає, що на цьому місці може бути багато археологічних знахідок.

Нагадаємо, під час будівельних робіт на острові були знайдені — лунниця з емаллю (жіноча прикраса у формі півмісяця) III-VIII століття, козацька люлька і мушкетні кулі. Як все це могло опинитися на збереженій частині колишніх оболонських заливних луків, де не могло існувати постійних поселень — поки невідомо.

Як повідомлялося ранішецьогоріч у місті у рамках облаштування рекреаційної зони на острові Оболонський зведуть пішохідний міст. У парку на Оболонському острові буде три зони відпочинку, велодоріжки і спортмайданчики. Його розділять на три зони: активну, транзитну і тиху.

В активній зоні розмістять МАФи, фотозони, спортивну зону з місцем для тренажерів, мотузковий парк, скейт-парк, причал з човновими станціями і дитячі майданчики. Там також буде пляж і зони для переодягання, майданчики для волейболу і місце для фестивалів вуличної їжі з амфітеатром і оглядовими майданчиками. У транзитній зоні знайдуть місце бігові і велодоріжки, стежки для променаду. А в тихій — місця для риболовлі та барбекю.

В протилежному від парку Наталка боці острова будуватимуть міст для автомобілів швидкої допомоги, пожежників і сміттєвозів. Ним також перевозитимуть будівельні матеріали для робіт над парком, а пізніше огородять від машин і ним зможуть користуватися велосипедисти.

У січні Київ отримав кошти на продовження будівництва мосту на Оболонський острів від Метрополії Великого Парижа. На даний час повністю збудовано фундаменти 4-х опор. У березні 2023 року розпочато роботи з улаштування металевих технологічних опор, які згідно з проєктом необхідні для монтажу металоконструкцій прогонової будови арки. Запланований термін завершення будівництва 2024 рік.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!