Очікують із дня на день. Коли на Львівщині розпочнеться вакцинація від Covid-19 і чи можна записатися

1785 0
Вакцинація є добровільною і в кожному з медзакладів визначили охочих пройти вакцинацію, склали відповідні списки, аби можна було спланувати потребу в вакцині.
Фото: Reuters

Фото: Reuters

Щеплення проти Covid-19 на Львівщині розпочнуть як тільки в область поставлять вакцину. Наразі її немає, однак, за словами заступника директора Львівського обласного лабораторного центру та координатора з питань вакицнації від коронавірусу на Львівщині Олега Когута, її очікують із дня на день. Вакцину Pfizer затримують, і, можливо, буде інша.

До цього етапу вакцинації підпадають такі категорію людей, як: працівники Covid-бригад, які надають меддопомогу хворим на Covid-19, працівники тест-бригад, які виїжджають на виклики, працівники лабораторій, які працюють з біологічним матеріалом, мобільні бригади, яких визначили для проведення вакцинації в області.

«Якщо вакцини буде достатньо на перший етап, то також сюди ввійдуть працівники і утриманці геріатричних центрів, будинків престарілих, персонал закладів освіти закритого типу (школи-інтернати тощо). Діти вакцинації від Covid-19 не підлягають на жодному етапі», – каже він у коментарі Tvoemisto.tv.

Читайте також: У МОЗ оприлюднили план вакцинації українців

Звернення чи попередній запис не потрібен, оскільки ті особи, які входить до першого етапу, вже є відомі. Важливо, що вакцинація є добровільною і був підготовчий період, протягом якого в кожному з закладів визначили охочих пройти вакцинацію, склали відповідні списки, аби можна було спланувати потребу в вакцині. Як тільки буде вакцина на Львівщині, то, за словами Олега Когута, є готові мобільні бригади та розроблений алгоритм їхньої роботи.

«Зараз буде низка тренінгів для мобільних бригад в доповнення їхніх професійних знань. Вони мають розписані маршрути поденно, а на об’єктах, куди вони прибуватимуть, вже буде все відомо. Керівники закладів також підготують пункти щеплення, що мають складатися з мінімум двох приміщень, і організувати чергу», – додає він.

Так, одна мобільна бригада може в середньому зробити 100 вакцинацій на день. Усі інші категорії осіб, які не підпадають під перший етап вакцинації, будуть очікувати на наступні етапи та обсяги поставки вакцини.

Читайте також: Україна не планує впроваджувати Сovid-паспорти, для подорожей наразі вистачить і довідки

«Інші категорії теж є визначені, але списки тут не складеш. Це всі інші працівники будь-яких медзакладів, у тому числі й приватних, особи старші 80, тобто їх дуже багато. Нам треба зараз запустити перший етап вакцинації, що є єдиним специфічним захистом від Covid-10, бо ліків, на жаль, нема», – говорить Олег Когут.

Якщо вакцинуватися захоче той, хто не підпадає до першого етапу, то це зробити буде неможливо. Усе має залежати від етапу, який визначили відповідно до уразливості людини, професійної чи вікової, а також від кількості вакцини.

Додамо, що слід зважати також на умови утримання вакцини і її використання, що, за словами фахівця, має значення. Якщо, приміром, буде вакцина Pfizer в розмороженому вигляді, то її мають використати протягом 5 днів, інакше вона стане водою і не принесе користі нікому. Moderna ж має зберігатися при -40 градусах, але про неї не йдеться.

Нагадаємо, що оперативний штаб Міністерства охорони здоров’я України з вакцинокерованих інфекцій затвердив план імунізації населення від Covid-19.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!