Хто і як охороняє дітей у львівських школах

1217 0
Більшість охоронців, які працюють у школах Львова, не є професіоналами.
Фото: unn.com.ua

Фото: unn.com.ua

У всіх 127 закладах середньої загальної освіти, які перебувають у складі Львівській міської територіальної громади, є охорона. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомила виконувачка обов’язків начальника управління освіти Львова Леся Васюта.

Читайте також: Перевдягнений в жінку невідомий проник до львівської школи і чіплявся до дитини

Камери, сигналізацію у нічний час та охорону вдень мають 107 закладів, у 3 школах є камери відеоспостереження та присутні нічні сторожі. Іще у трьох закладах – сторожі, які працюють по 24 години на добу, а також камери і тривожна кнопка. Решта шкіл, більшість з яких є серед громад Львова, доукомплектовують камерами та сигналізацією.

Охоронці у львівських школах працюють на півтори ставки на одному посту. Мінімальну заробітну плату вони отримують за кошти місцевого бюджету. Охоронців на роботу приймає директор школи, який і затверджує інструкцію, алгоритм та механізм роботи, які повинні виконувати люди на таких посадах.

«Більшість охоронців, які працюють у школах Львова, не є професіоналами. Це – жінки, чоловіки пенсійного віку. Заробітна плата у них мінімальна. Якщо працюють на півтора ставки, то трохи більше. Але у майбутньому розглядатимемо питання про введення професійних охоронців у всіх навчальних закладах», – каже Леся Васюта.

Читайте також: Чому Львову потрібен дитячий омбудсмен

Як розповіли Тvoemisto.tv у кількох школах Львова, справді у навчальних закладах працюють по одному або навіть по два охоронці та є відеонагляд. Охоронці працюють з 07.15 год. ранку до 19.15 год. вечора. Перш ніж іти додому, вони щовечора перевіряють приміщення і ставлять все на сигналізацію. Батьки до оплати не долучаються, усе за кошти міста.

За її словами, здебільшого вхідні двері у школах під час навчального процесу зачинені. До школи не можуть потрапити навіть батьки, а якщо хтось і заходить, то охорона повинна зупинити, запитати, куди і до кого йде відвідувач.

Очільниця управління освіти ЛМР каже, що після історії із чоловіком, який переодягнувся у жінку, проникнув у львівську школу №43 та намагався розбестити другокласницю, у всіх навчальних закладах міста перевірили роботу охоронців. Крім того, після цього цього випадку у посадові інструкції охоронців внесуть чимало змін. Зокрема, чіткіше розпишуть правила поведінки та роботи охоронців, а також видадуть бейджики, аби було видно, що це охорона. Окрім цього, у навчальних закладах посилять увагу та контроль керівників закладів освіти, які мають подати дані – хто охороняє школи та чи заповнені їхні ставки.

Нагадаємо, що невідомий чоловік, що переодягнений в жінку, проник до львівської школи №43, що на вул. Масарика. Він зайшов до жіночої вбиральні та намагався розбестити другокласницю. Дівчинки не було 20 хвилин і за нею пішла вчителька. Він злякався, відштовхнув вчительку та втік. Факт проникнення сторонньої особи виявили вже у двох школах Львова, однак не уточнюють, у яких саме. Також зафіксували інциденти між учнями шкіл та цією людиною. Поліція затримала підозрюваного. Ним виявився раніше неодноразово судимий 50-річний мешканець Києва. За скоєне йому загрожує покарання – до восьми років позбавлення волі.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!