Олег Шмід: Вуличне паркування – найбільш неефективне використання простору міста

5246 0
Вуличний простір у місті має належати мешканцям, а не автомобілям. Інвестор, який би погодився побудувати паркінг у Львові, не прийде доти, доки у місті не будуть встановлені чіткі «правила гри» щодо порушників. Про це, а також про можливість платного в’їзду на проспект Свободи розповів керівник Інституту стійких транспортних систем ЛКП «Львівавтодор» Олег Шмід під час дискусії «Паркування у Львові: проблеми та перспективи», яку організовувало Tvoemisto.tv.
Фото: tvoemisto.tv

Фото: tvoemisto.tv

Вуличне паркування – найбільш неефективне і несправедливе використання простору міста. Усі міста, які зараз реалізують програму стійких транспортних систем, намагаються відмовитися від нього, уникнути його. На 100% цього ще не вдалося досягти нікому. Але ми знаємо успішні приклади міст Західної Європи, Північної Америки, які досягли дуже багато в гармонійному існуванні всіх категорій учасників дорожнього руху. Це комфортні міста, вони відмовляються від вуличного паркування.

Читайте також: 8 думок про те, як у Львові покращити систему паркування

Я не згодний вважати, що у Львові в центрі міста бракує паркувальних місць. Це неправильний висновок. Тому що у нас центральна частина міста – це суцільна парковка. Місць є більш, як достатньо. Є інша проблема – немає тарифного регулятора, тому місць бракує. Це «халява», яку так люблять люди: «Чому мені не взяти автомобіль, приїхати в центр міста і поставити його на тротуарі?» Рік тому можна було спокійно поставити автомобіль на тротуарі на просп. Свободи на цілий день, і тобі за це нічого не було. Зараз трохи почало мінятися. Але все одно бракує тарифного регулювання. Немає іншого шляху, як запровадження оплати за паркування. Це не повинна бути послуга. Водійка сказала, що вона не хоче платити, бо погана послуга, і їй не стережуть автомобіль. Ніхто не повинен стерегти автомобіль. Це податок. А якщо стоїть паркомат? У Західній Європі немає паркувальників, є паркомати. Вони повинні стерегти автомобіль? Якщо хтось обкраде автомобіль біля паркоматів – це питання до поліції.

Оплата за паркування в центрі міста, абстрагуючись від таксі, короткочасних приїздів на 10 хвилин і від житлових зон, вона повинна бути поголовно платна. Тоді ми вирішимо проблему. Іншого шляху немає.

Читайте також: 50% водіїв у Львові не платять за паркування: як на це вплинути?

Вуличне паркування треба усувати якомога більше. Цього ще ніхто не досяг, але цього треба прагнути. Альтернатива – це будівництво підземних чи багаторівневих надземних паркінгів. Але це повинен бути бізнес. Чи може собі дозволити міська рада витрачати гроші всіх платників податків на найбільш заможну категорію населення? Чому за гроші всіх повинні оплачуватися паркінг для людей, які кожного дня їздять до центру міста? Це несправедливо.

Паркування повинно стати бізнесом. Це не питання до міської влади. Вона повинна створити умови, щоб цей бізнес прийшов у місто. Але інвестор не йде в місто, тому що у нас немає стійких правил гри. Він не буде вкладати мільйонні інвестиції в паркінг, якщо він знає, що навколо його паркінгу в парку, на тротуарі, пішохідному переході будуть паркувати автомобілі. Якщо з’являться чіткі правила гри, коли будь-який автомобіль, який неправильно припаркований, буде забиратися, а автомобіль, який правильно припаркувався, але не заплатив за це, буде штрафуватися (при чому – без контакту з водієм), тоді ці правила будуть. І в нас підземних паркінгів буде, як грибів.

Читайте також: Чому у Львові немає підземного паркінгу на площі Петрушевича?

Пропозиції від міста є. Але питання в інвесторі. Підземний простір є вільний. Можна будувати там, де немає інженерних комунікацій. У крайньому випадку інженерні комунікації можна перенести. Це не є простір міста, яким володіє кожен громадянин. Вуличний простір – це простір міста. І він поділений несправедливо, тому що ним володіють зараз автомобілі.

Ми створили пішохідну зону з обмеженим заїздом автомобілів в історичне ядро міста. В Лондоні обширна зона, яка контролюється технічними засобами, де треба оплачувати за в’їзд в центр міста. Я не думаю, що ми готові до цього. Транспортна система не готова компенсувати втрату проспекту Свободи як транспортної артерії. У майбутньому це можливо. Я думаю, що якщо б ми запровадили автомати чи інші технічні засоби на в’їзді на просп. Свободи, то навіть ті, що хотіли б заплатити, вони би створили транспортний колапс. Це не повинні стояти автомати. Це мали б бути зчитувачі номерів у автомобілів, і оплата повинна здійснюватися через мобільний телефон. Ми зараз до цього не готові ні морально, ні технічно.

Читайте також: Паркування у центрі Львова: що є і що буде

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!