ООН і Червоний Хрест мають негайно направити місію в Оленівку. Спільна заява ЗСУ та СБУ

2780 0
Україна просить ООН і Червоний Хрест відреагувати на масове вбивство азовців в Оленівці.
Фото: Reuters

Фото: Reuters

Збройні Сили України, СБУ, ГУР Міноборони звернулися до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста, які виступали гарантами життя та здоров'я українських військовополонених, і просять негайно відреагувати на терористичний акт, який росія здійснила в Оленівці. Про це йдеться у їхній спільній заяві. 

Українська сторона наголошує, що вчинений вибух є цинічним терористичним актом російської федерації, військовою провокацією та класичною false flag operation, яка має на меті приховати воєнні злочини, дискредитаувати ЗСУ, зірвати постачання зброї для України із Заходу та підвищити соціальну напругу в українському суспільстві.

Читайте також: «Мамо, хто, як не я?». Історія азовця «Калини» з Львівщини

У ЗСУ зазначають, що завдають ударів винятково по російських військових об‘єктах: складах з паливом, озброєнням та боєприпасами, командних пунктах, обʼєктах військової інфраструктури. Українська армія має достатньо засобів для ідентифікації цілей, включно з системами космічної розвідки, тож Україна не здійснювала ракетних та артилерійських обстрілів смт. Оленівка, йдеться у заяві.

Власне, за посередництва ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста, розпочався процес евакуації захисників Маріуполя з території заводу «Азовсталь». Формат евакуації передбачав встановлення режиму тиші та здачу українських військових в полон з подальшим обміном під гарантії ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста. 29 червня відбувся перший із запланованих обмінів військовополонених, в результаті якого в Україну повернулися 144 захисники, серед яких 95 оборонців «Азовсталі».

Читайте також: 100 днів опору. Історії захисників, які наближають нашу перемогу

Ключовою умовою цього формату були зобов’язання російської сторони перед міжнародними організаціями щодо збереження життя та здоров‘я українських захисників, однак вона була цинічно порушена. І в ніч на 29 липня на території колишньої виправної колонії смт. Оленівка відбулося організоване вбивство українських військовополонених, наголошують ЗСУ та СБУ.

Про спланований характер цього злочину свідчать задокументовані докази, зокрема, умисне переведення бійців в нове приміщення незадовго до вибуху, аналіз характеру ушкоджень та руху вибухової хвилі, перехоплення телефонних розмов бойовиків, відсутність обстрілів у вказаному місці та інші.

Тому українська сторона вимагає від ООН і Червоний Хрест відреагувати на масове вбивство азовців та захисників в Оленівці. А також негайно направити представників Організації Об'єднаних Націй, Міжнародного комітету Червоного Хреста, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та представників Об'єднаного центру з пошуку та звільнення полонених на територію колонії в смт. Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області задля інспекційної місії.

Читайте також: Росіяни прицільно вдарили по Оленівці, щоб приховати тортуринад полоненими, - Генштаб

Нагадаємо, що збройні сили російської федерації здійснили прицільний навмисний артилерійський обстріл виправної установи в населеному пункті Оленівка Донецької області, де утримувалися зокрема і українські полонені. За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників, кількість поранених невідома. Жоден працівник колонії, бойовик «ДНР» чи російський військовий, що здійснювали охорону приміщення, згідно з коментарями російської сторони, внаслідок вибуху не постраждав.

Після вибуху росія звинуватила Україну в обстрілі виправної колонії з використанням американської зброї та вбивстві українських військових. Водночас підрозділи Азову оголосили полювання на причетних до вбивства військовополонених в Оленівці.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!