Оренда ділянки під кесоном на Оболоні: Антикорупційний комітет звернувся до НАБУ і НАЗК. Позиція орендаря

748 0
Компанія «Гювекхаус» не планує нового будівництва біля парку «Наталка»
ФОТО: бюро Viharev

ФОТО: бюро Viharev

Антикорупційний комітет звернувся до НАБУ та НАЗК щодо обставин ухвалення Київрадою рішення про передавання в оренду ділянки площею 1,3 га на Оболоні ТОВ «Гювекхаус» за 22 тисячі на місяць. Про це повідомила член комітету, нардепка Анастасія Радіна.

«По-перше, вартість оренди не виглядає обгрунтованою. Я щиро не знаю, що ще можна орендувати в цьому районі Києва за таку суму (може, балкон чи стілець у гольф-клубі поруч? Підкажіть). Якби для передачі ділянки в оренду було проведено відкритий аукціон, ціна очевидно могла би бути вища. По-друге, як профільний комітет, ми також звернули увагу, що мер Києва особисто агітував депутатів Київради за ухвалення такого рішення, наголошуючи, що власник ТОВ «Гювексхаус» Ігор Тинний, яка отримала право на оренду цієї ділянки — його знайомий. Якщо це відповідає дійсності, то може суперечити законодавству щодо запобігання конфлікту інтересів», - зазначила вона.
 

Також із заявою до НАЗК, ДБР і НАБУ звернулась народна депутатка, яка отримала мандат у 217 окрузі на Оболоні, Мар'яна Безугла.

Як повідомляли активісти, які виступають проти будівництва на території, що передали Тинному в оренду, проєкт передбачає житлову і громадську забудову.

Водночас власник компанії ТОВ «Гювекхаус» Ігор Тинний у блозі на Українській правді наполягає, що на ділянці не планується нове будівництво.

«Місцезнаходження старої нерухомості диктує досить обмежене коло варіантів, що саме там можна зробити. У прибережній захисній смузі (ПЗС) вздовж Дніпра заборонено нове будівництво і категорію земель відповідно до кадастру ми добровільно погодилися змінити на "рекреація". Тобто, там можуть бути якісь бізнеси, які забезпечують дозвілля громадян. Музика, вистави, харчування, спорт, виховання, лікування, розваги, може, якісь суміжні речі на кшталт роботи на природі. Не можна і, власне, не збираюся будувати житло чи апартаменти/готелі, не можна робити щось промислове», - зазначив він.

Також повідомлялося, що у реконструйовному кесоні планують відкрити ресторан. Тинний стверджує, що це не відповідає дійсності.

«Я не знаю, хто пустив чутки, що там планується ресторан. Під одноповерховий ресторан, можливо, буде реконструйована одна з капітальних споруд поруч. А кесон з його 3-метровими бетонними стінами мені здається ідеальним з точки зору шумоізоляції, планую це як міні концертну залу – музика, бар, стендапи, сценічні вистави, може спектаклі», - пояснив забудовник.

Щодо іншої будівлі на орендованій ділянці, Тинний зазначив, що в одній її частині може з'явитись ресторан, а в іншій якийсь заклад, який буде актуальним на момент реалізації реконструкції.

Стосовно рішення про оренду забудовник заявив, що Київрада не могла не передати ділянку в оренду, оскільки на ній стоїть приватна нерухомість.

«Київська міська рада не могла не виділити нам землю відповідно до закону. Бо ми погоджуємось із природоохоронними обмеженнями і не плануємо нову забудову, лише реконструкцію старих брудних руїн», - наголосив Тинний.

Водночас він додав, що у Оболонському суді слухається справа про арешт нерухомості на цій ділянці, що належить ТОВ «Гювекхаус». Нагадаємо, що за словами засновниці ГО «Громадський рух Почайна» Аннабелли Моріної ця нерухомість була незаконно приватизована ще у кінці 90-х років.

Щодо вартості оренди Тинний пояснень не дав.

Зазначимо, що за проєктом архітектурно-конструкторського бюро Viharev, сталінський кесон біля парку «Наталка» на Оболоні має стати івент-холом із музейно-ілюстративною частиною й рестораном. Створення простору мали завершити у другому кварталі 2022-го і вже завершили зовнішні фасадні роботи й скління. Однак внутрішні роботи поставили на паузу через війну. 

Рішення по кесону було підготовлено у грудні 2022-го. Активісти групи «Життя Оболонського району» також опублікували поіменно список депутатів, які підтримали забудову на засіданні Київради 9 лютого. Таких - 61 депутат. Після розголосу, депутатка Київради від «Слуги народу» Ксенія Семенова опублікувала допис, в якому просить прокоментувати киян доцільність ресторану в кесоні та парковки біля нього. 

Відмітимо, кесонно-тунельну секцію в урочищі Наталка почали будувати в 1936 році, вона мала стати частиною залізниці, яку збиралися прокласти під Дніпром для логістичних потреб армії. Після вторгнення Німеччини у 1941-у, про будівництво забувають, а після завершення війни в ньому вже не було потреби, але кесон залишили.

У 2017 році столичні архітектори запропонували реставрувати його під культурно-мистецький простір, якому навіть дали назву — «Арт-кесон». Втілити некомерційний проєкт, судячи з усього, не вдалося.

Станіслав Нестеренко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!