Органний зал на Бандери та поліклініку на Руській знову подали на «Велику реставрацію»

1507 0
Об’єкти для реставрації має затвердити Міністерство інформаційної політики.
фото: photo-lviv.in.uа

фото: photo-lviv.in.uа

ЛОДА вже подала перелік архітектурних пам’яток, які пропонують відновити у межах державної програми «Велика реставрація». Йдеться про завершення робіт на розпочатих торік п’яти об’єктах. Також для участі запропонували низку будівель, які перебувають у комунальній власності. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила керівниця департаменту архітектури та містобудування ЛОДА Олена Василько.

Зокрема, у 2021 році за кошти держпрограми розпочали відновлення Жовківського, Підгорецького та Олеського замків на Львівщині, театру ім. М. Заньковецької та Музею історії релігії у Львові.

«Цього року мали би бути продовжені роботи на тих об’єктах, де розпочали торік – всі вони мають певну черговість. Наприклад, костел Йосипа в Підгірцях майже повністю завершений і в березні планується відкриття. Жовківський замок буде завершено лише в частині першої черги протиаварійних робіт, відповідно, галерея Возницького розраховує на те, що вони зможуть розпочати роботи на фронтальній частині замку. Також передбачено проєкт щодо електропостачання. Крім того, планується відновлення церкви Трійці у Жовкві, яка є у спадщині ЮНЕСКО. Це новий обєкт, який пропонуємо Міністерству інформаційної політики для відновлення в межах «Великої реставрації», – каже Олена Василько.

Потрібно також виготовити науково-проєктну документацію для Підгорецького замку, оскільки вона досить вартісна – майже 7 млн грн.

Загалом, на об’єктах, де роботи стартували у 2021-му, мова йде про часткову реставрацію. Зокрема, це відновлення брам, огороджуючих мурів, дахових конструкцій чи фасадів. Якщо фінансування почнеться з квітня, то до листопада упродовж реставраційного року роботи можна завершити, зауважує керівниця профільного департаменту ЛОДА.

Щодо об’єктів комунальної форми власності буде додатковий відбір. Їх попередній перелік у ЛОДА також подали Міністерству інформаційної політики. Зокрема, йдеться про продовження робіт у Музеї історії релігії у Львові. Також для відновлення знову пропонують колишній костел Магдалини на вул. С. Бандери, 8 (10), та будинок страхового товариства «Дністер» на вул. Руській, 20.

«Подавали також органний зал на Степана Бандери. Це історичне середовище ЛМР. Є вже виготовлена ПКД, й навіть був визнначений переможець тендерної процедури за кошти місцевого бюджету. Можливо, державний бюджет теж міг би долучитися до цього фінансування. Подавали теж поліклініку на вул. Руській, де вже готова ПКД. Пропонували на дофінансування палац Потоцьких у Червонограді – тут потрібно завершити проєктну документацію. У переліку є ратуші у Самборі та Новому Місті. Фактично, майже по всіх комунальних об’єктах вже є виготовлені ПКД, і за наявності фінансування цьогоріч можна проводити тендери на виконання робіт», – додає Олена Василько.

Додамо, що торік, у межах програми «Велика реставрація» на Львівщині розпочали роботи на п’яти об’єктах, які обійшлися у понад 50 млн грн. Цьогоріч на держпрограму передбачили більше 3 млрд грн, проте по областях фінансування ще не розподілили.

Нагадаємо, торік Львівщина подала 39 об'єктів на програму «Велика Реставрація». З них обрали п'ять. Державна програма розрахована на 2021-2023 роки та має на меті перетворити об'єкти матеріальної культурної спадщини на один з основних ресурсів розвитку України, зробити їх туристичними місцями.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!