Особливі традиції святкування Великодня у Львові та інтерв’ю з прикордонником про ухилянтів. Підсумки доби

1170 0
Нині 14 квітня та 415 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: www.krynytsia.com.ua

Фото: www.krynytsia.com.ua

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки пролунав о 11:31, відбій – о 12:17. Була інформація про зліт МіГ-31К.

Ситуація на фронті: Євросоюз затвердив виділення 1 млрд євро на боєприпаси для України. Рішення втілює першу частину угоди Ради ЄС, яка спрямована на прискорення постачання та спільних закупівель артилерійських боєприпасів.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог зосереджує основні зусилля на наступі на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. ЗСУ відбили 49 його атак. Найзапекліші бої – за Бахмут і Мар’їнку.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 6 ударів по районах зосередження окупантів. Уражено 3 пункти управління, склад боєприпасів, а також радіолокаційну станцію та станцію радіоелектронної боротьби.

Читайте також: Підробляють документи, перепливають річку. Інтерв’ю з прикордонником про ухилянтів. Працівники Державної прикордонної служби і далі затримують у пунктах пропуску чоловіків призовного віку, які намагаються незаконно виїхати з України. У який спосіб ухилянти найчастіше хочуть втекти від війни, як перевіряють волонтерів та скільки осіб перетнуло кордон із 24 лютого 2022 року, розповів Tvoemisto.tv пресофіцер Західного регіонального управління Держприкордонслужби України підполковник Роман Павленко.

Акцент дня: Великдень у Львові. Особливі традиції святкування. Освятити кошик, з’їсти великодній сніданок, відвідати родину, почути гаївки у Шевченківському гаї, обмінятись писанками та вмитися крашанками. Які з цих традицій притаманні місту Львову? Tvoemisto.tv зібрало думки відомих екскурсовода, фольклористки та етнографині про львівські традиції святкування Великодня.

На цю ж тему: Чи можна пекти паски у п’ятницю та що таке волочильний понеділок. Кандидатка історичних наук, старша наукова співробітниця Інституту народознавства НАН України Леся Горошко-Погорецька – про те, як в українців проходили останні дні перед Великоднем.

Читайте також: Тисяча пасок вдячності. Українські підприємці об’єдналися, щоб привітати бійців із Великоднем. «Придбали усі інгредієнти та спекли близько 1600 пасок. Частину із них ми вже завезли у військові госпіталі, решту – доставимо найближчим часом», – зазначив голова наглядової ради компанії «Молокія» Володимир Глащенков у коментарі Tvoemisto.tv.

Та: У Львові для потребуючих організовують великодні сніданки. Вони будуть у трьох локаціях: Українському католицькому університеті, Центрі для бездомних і модульному містечку на Сихові.

Ключові події:

1. Поліція відкрила справу у зв’язку із руйнуваннями в Києво-Печерській лаврі внаслідок хазяйнування УПЦ мп. Наразі тривають слідчі дії з метою притягнення винних до відповідальності.

Читайте також: У консерваторії Чайковського прокоментували звільнення викладача, який паралельно працював у москві. «Адміністрація та колектив Академії рішуче засуджують будь-які варіанти співпраці наших та бувших колег з російськими окупантами», – зазначили у закладі.

2. Біля нового спорткомплексу на Мельника прибрали понад 350 дерев, а висадили 12. Влітку 2018 року розпочали реконструкцію Палацу спорту «Україна». Тоді місцеві мешканці та тренери ДЮСШ «Спартаківець», які займались з дітьми на цих кортах вийшли на протест.

Читайте також: В Києві зносять будинок з охоронним статусом, – Перов. Будинок Марії Станіславської, також відомий як «Будинок з комахами» був збудований 1893 року. Департамент охорони культурної спадщини вимагає припинити знесення будинку і звернувся до правоохоронців.

Активіст Дмитро Перов стверджує, що реальним забудовником тут є – ТОВ «Сенс.Буд», бенефіціар якого, за даними держреєстру, – Оксана Кушнір з реєстрацією на Кіпрі. Активіст Володимир Бондаренко додає, що вона є дружиною президента «Київміськбуду» Ігоря Кушніра, а син Ілля – депутат Київради від УДАРу;

3. В Києві Дніпро вийшов з берегів, затопило пішохідну зону. Залиті майданчики для вигулу собак та доріжки. Вода наближається до багатоповерхівок.

Зокрема, у Києві через підняття рівня води щонайменше на 1 метр, у парку «Прирічна» перенесли толоку та висадку дерев, яку планували провести 15 квітня. А у селищі Іванків, що на Київщині, через тривалі дощові опади розмило дамбу місцевого ставка, через це водою підтопило дві вулиці селища.

На Київщині оголосили помаранчевий рівень небезпеки через загрозу підтоплення.

4. На озеро у Стрийському парку повернулися лебеді. Поки у парку залишатиметься лише пара птахів.

На цю ж тему: Стало відомо, коли у Львові запрацюють фонтани. Через воєнний стан, у Львові запускають роботу лише 4 фонтанів. Натомість ще 5 водограїв залишатимуться закритими. Йдеться про фонтани на площі Ринок та біля скульптури Діви Марії.

Та: У Києві створюють онлайн-мапу дерев. Уже оцифрували 23 тис. зелених насаджень. Її викладуть у відкритий доступ після завершення дії воєнного стану;

5. Виставлення плащаниці. Розклад Богослужінь у велику п’ятницю. У неділю, 16 квітня, християни східного обряду відзначатимуть Воскресіння Христове.

На цю ж тему: Як самому зробити писанки і крашанки напередодні Великодня. Є чотири основних види: крашанка, крапанка, дряпанка і писанка. Як швидко в домашніх умовах повторити один із видів, Tvoemisto.tv розповіла львівська художниця Оксана Войтків.

Читайте також: У Києві до Великодня проходять вистави, майстер-класи та виставки. Цього тижня тривають різноманітні мистецько-культурні події музеїв, театру і бібліотек.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!