Остання розмова з Євгеном Гулевичем та чому ввели е-рецепти на ліки. Підсумки доби

1375 0
Нині 1 квітня та 402 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Вичерпно

Фото: Вичерпно

Ситуація на фронті: Полковник Євген Межевікін, командир зведеної тактичної групи Адам Євген Межевікін вважає, що бої під Бахмутом можуть стати переломним моментом у війні і Україна здатна утримати місто та відтіснити російські війська.

За словами Межевікіна, російські атаки у Бахмуті сповільнилися, і неминуча загроза оточення була відвернута. Він додав, що ворог «вичерпав усі свої резерви».

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог зосереджує основні зусилля на наступі на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. ЗСУ відбили 70 атак противника на цих напрямках. Найінтенсивніші бої за  Білогорівку, Бахмут, Авдіївку та Мар’їнку.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 19 ударів по районах зосередження окупантів. Уражено склад паливно-мастильних матеріалів, 2 ЗРК, артилерійський підрозділ на вогневій позиції, а також станцію радіоелектронної боротьби.

Читайте також: Чи скасують комендантську годину на Львівщині на Великдень. «Наше бачення, що безпековий сегмент повинен бути. Комендантська година залишається така, яка і була, від 00:00 до 05:00. Пасхальні богослужіння повинні підлаштовуватись саме в такий формат із дотриманням комендантської години», – сказав перший заступник голови Львівської ОВА Андрій Годик.

Акцент дня: «Ми вже перемогли...». Остання розмова з Євгеном Гулевичем. 28 березня стало відомо, що на війні загинув Євген Гулевич, львівський культуролог, перекладач, молодший сержант 46-ої окремої десантно-штурмової бригади. Це сталося в останній день 2022 поблизу Бахмута, але до цього тижня його вважали зниклим безвісти. 8 грудня Євген, який тоді відновлювався після другого поранення, був гостем «Акцентів Твого міста». Tvoemisto.tv публікує тези цієї розмови.

«Різні речі мотивують людей по-різному. Я прийшов, бо мені здалося неправильним, що гинуть мирні, цивільні люди, коли я можу щось зробити. Багато з тих, що цим мотивувалися, мають більшу стійкість. А от у багатьох людей, кого забирали військкомати, внутрішня мотивація була трошки інша, і їм було важче, якими б великими, дебелими чи войовничими вони не були».

Ключові події:

1. Прем’єри Словаччини, Словенії і Хорватії прибули в Київ на саміт з нагоди річниці деокупації Бучі. «Ми хочемо підтвердити нашу прихильність політиці територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів», – зазначив прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб.

На цю ж тему: У Бучанській громаді росіяни скоїли понад 9000 воєнних злочинів. Генпрокурор запевнив, що правоохоронці не зупиняться, поки всі організатори та виконавці не отримають вироки.

2. Заступниця міністра охорони здоров’я пояснила, чому ввели рецепти на ліки. Як повідомила у коментарі Тvoemisto.tv Марія Карчевич, Європа – спільний дім для європейських країн, тож потрібно подбати про зміни в законодавстві відповідно до директив ЄС.

Читайте також: Німесил, Постинор та Корвалол з 1 квітня відпускатимуть лише за рецептом. У Києві виникли черги в аптеках. У Міністерстві охорони здоров’я роз’яснили головні нововведення: е-рецепти та рецептурні ліки.

Та: Чому в комунальних лікарнях платні послуги КТ та МРТ. Пояснення. Середня вартість проведення МРТ становить 1 600 грн, а від Національної служби здоров’я України її тариф відшкодування – 560 грн;

3. Мінкульт подав позов до суду на УПЦ МП через перешкоджання роботи комісії. Комісія з приймання-передачі державного майна Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» знов не змогла розпочати свою роботу через супротив.

Читате також: Україна не братиме участь у спортивних турнірах, де будуть росіяни та білоруси, – Кабмін. Українські атлети бойкотуватимуть такі змагання;

4. Рекультивація Грибовицького сміттєзвалища завершиться пізніше, ніж планували.  Як повідомив в коментарі Tvoemisto.tv керівник ЛКП «Зелене місто» Тарас Калужний, це мають зробити у липні цього року.

Читайте також: У Львові визначили найкращий проєкт з розвитку території вулиці Замкової. Візуалізація. Вона розташована у Галицькому районі міста та межує з Львівським історико-архітектурним заповідником, який перебуває під охороною ЮНЕСКО.

На цю ж тему: У Львові за понад 700 тисяч грн відремонтували підземний перехід на площі Митній. «Цей перехід можна використовувати як укриття, оскільки поруч є громадський простір – площа Митна, дві зупинки громадського транспорту та концентрація громадського простору в бік центру», – зазначив керівник відділу комунального господарства Личаківської РА Василь Паливода;

5. Рекордна кількість мешканців зголосилася посадити дерево у Львові. Наразі є 157 заявок, що найбільше за три роки дії акції.

Читайте також: Біля церкви на Пасічній незаконно зрізали дерева. Хто понесе відповідальність. Дерева росли поза територією храму та належали громаді міста.

Читайте також: В Києві відбудеться 11-й фестиваль «Книжковий Арсенал». Названо дату. Він триватиме з вечора 22 червня (офіційне відкриття) до 25 червня. Для безпеки учасників ярмарку доступне укриття.

Вихідні у Львові: Створення вербових букетів і стендап. Куди піти на вихідні у Львові. Tvoemisto.tv пропонує підбірку подій у місті, які можна відвідати 1-2 квітня.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!