Масштабний удар по Запоріжжю та суд над приміськими маршрутками у Львові. Підсумки доби

1481 0
Нині 9 жовтня та 228 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Запорізька ОВА

Фото: Запорізька ОВА

Ситуація на фронті. Останні успіхи українських сил у прориві російської лінії фронту викликали в уряді Великої Британії сподівання на те, що повномасштабна війна може завершитися вже до кінця цього року. Водночас повернення Криму, який рф анексувала у 2014 році, буде важким.

Президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні заявив, що на Бахмутському напрямку йдуть дуже жорсткі бої, ЗСУ тримають позиції. За його словами, продовжується рух наших військових, СБУ, Нацгвардії та всіх, хто бере участь у активних діях на сході та півдні нашої держави.

За даними Генштабу (станом на 6:00), Ворог намагається утримати захоплені території, періодично наступає – за добу відбулося майже сорок бойових зіткнень. Найбільш напружена обстановка на Бахмутському та Авдіївському напрямках, де відбито понад 30 атак противника.

ЗСУ зупинили наступи на Терни, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Іванград, Первомайськ, Опитне, Невельське та Побєду.

Акценти дня. Терор у Запоріжжі. Росіяни уночі випустили майже десять ракет по Запоріжжю – постраждали багатоквартирні будинки, в одному з них знесло під'їзд. 5 приватних будинків зруйновані, ушкоджені ще близько 40.

Як повідомив секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв, загинуло 17 людей. Він закликав місцевих жителів допомогти з розбиранням завалів.

Кримський міст. Hа залізничній гілці Кримського мосту вранці спалахнула потужна пожежа. Окупаційна влада заявила, що там вибухнув вантажний автомобіль. Його підрив спричинив до загоряння семи цистерн на залізничній частині переходу.

Згодом голова окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов зазначив, що рух Кримським мостом таки буде відновлено, однак лише для легкових автомобілів і автобусів, вантажівки мають чекати на паромну переправу.  Разом з тим, за словами голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, у Криму паніка, люди розкуповують продукти і пальне.

За інформацією українських ЗМІ за підривом Кримського мосту стоїть Служба безпеки України.

Цитата дня: «Ми це не коментуємо. Роль СБУ чи будь-якого державного органу України у «бавовні» будемо коментувати після нашої остаточної перемоги».

Фото: Радіо Свобода

Ключові події

1. Росіяни повністю знеструмили Запорізьку АЕС. Окупанти вчергове обстріляли електростанцію;

На цю ж тему: Знеструмлення ЗАЕС. Глава МАГАТЕ анонсував термінові кроки для захисту станції

2. Тероборонівці 103-ої Львівської бригади отримали безпілотники «Валькірія». Призначені для моніторингу, повітряної розвідки, відеоспостереження та коригування артилерійського вогню;

3. ТОП-5 міст за кількістю вакансій. Які найпопулярніші. Перше місце посідає Київ, а друге – Львів;

4. Киян закликають купувати книги, щоб передати їх військовим на фронт. Книжкову акцію назвали «Поверни живим»;

5. У Львові заборонили розміщувати світлову рекламу. У місті напрацюють чіткий алгоритм дій щодо вже встановлених світлових рекламних конструкцій.

Мобільність Львова. Суд за приміські маршрути був завчасу програшною справою. Чому місто звернулось до суду щодо транзитних маршрутів, хто їх затверджує і чому отримали саме такий результат, пояснює засновник ГО «За якісний транспорт» Святослав Товстига.

У Львівській міськраді вважають, що транзитні автобусні маршрути, які не погодили схему руху, не мають права курсувати через місто і мають їхати на найближчу автостанцію у Львові. При цьому жодна норма чинного законодавства України цього не забороняє. До того ж, згідно з рішенням Львівського адміністративного окружного суду, міські чиновники з запізненням звернулись з відповідним позовом.

Історія Львова. Осередок фестин і елегантних вілл, або Софіївка і «Залізна вода» крізь століття. Чому кожна дільниця Львова мала свого мецената, яким уявляли майбутнє парку і району на початку ХХ ст і від чого навіть тоді страждали зелені насадження міста, описує львовознавець Петро Радковець.

Слава Україні. Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!