Парк довкола психіатричної лікарні у Львові стане пам’яткою садово-паркового мистецтва

2824 0
Надання статусу пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення дасть можливість залучати кошти з різних джерел, у тому числі і грантових, і з природоохоронних фондів для догляду і розвитку території.
фото: тарас бабенчук

фото: тарас бабенчук

На засіданні Львівської обласної ради розглядатимуть питання щодо створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Кульпарків». Про це інформує ЛОДА.

Йдеться про територію площею 16,22 га, що довкола Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні.

Читайте також: В одному із парків Львівщини живе рідкісний вид птахів

«Територія проєктованого до заповідання об’єкту є єдиним прикладом медичного закладу в Україні, який побудовано відповідно до ідеї «міста-саду» Е.Говарда, принципом якої є закладення комфортних дільниць поза межами інтенсивно забудованого, індустріального міста, найчастіше у формі вулиць із вілловою забудовою, саме таке планування отримало поважну підтримку у колах медиків, які вбачали у містобудівній ідеї високі терапевтичні якості новоствореного середовища», –  повідомили у департаменті екології та природних ресурсів ЛОДА.

Створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Кульпарків» вже підтримали депутати Львівської міської ради, вони прийняли ухвалу торік у березні. Надання статусу пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення дасть можливість залучати кошти з різних джерел, у тому числі і грантових, і з природоохоронних фондів для догляду і розвитку території.

Додамо, що на території парку – не один десяток давніх дерев, які були посаджені, коли частину території забудували – XIX століття. Були також дерева, які росли до цього. Приміром, за словами садівничого психіатричної лікарні Романа Шелегона, є груша, якій близько 200 років. Однак більшість дерев тут є аварійними та перезрілими. Деякі перегнили, мають захворювання тощо.

Для довідки

Парк розташований на вул. Кульпарківській, 95. Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня є єдиним в Україні прикладом медичного закладу, побудованого відповідно до ідеї «міста-саду» англійського журналіста та соціолога Е. Говарда, які найповніше реалізувалися при закладенні шпиталів початку ХХ століття.

На території збережена композиція прогулянкових доріжок променистого характеру у планувальній структурі закладень Адольфа Рерінга та планувальна структура партерної частини закладень Бауера. Акцентом є під’їзна алея до головного корпусу із гіркого каштану звичайного, яка поступово переходить у партерну частину з декоративними композиціями перед адміністративним корпусом.

На території парку виявили 33 види деревно-кущових рослин, серед яких вікові екземпляри окремих видів дерев з періоду закладення парку. Окрім того, парк знаходиться на межі ареалів цілого ряду видів птахів. Вони тут гніздяться, зимують або мігрують в межах зеленої зони міста Львова.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!