Коли у Збиранці з’явиться парк після рекультивації сміттєзвалища

2054 0
Спочатку треба здійснити технічну та біологічну рекультивації.
Фото: Ольга Коваль

Фото: Ольга Коваль

На території Грибовицького сміттєзвалища планують облаштувати парк. Це може статися не раніше 2025 року, оскільки підготовчі роботи з рекультивації лише стартували. Про це повідомив директор ЛКП «Зелене місто» Святослав Євтушенко

За його словами, відновлення полігону відбуватиметься у два етапи – технічна і біологічна рекультивації. Усі роботи триватимуть упродовж 5-ти років.

Читайте також: За Грибовицьким полігоном відтепер можна спостерігати онлайн

«Перший етап – технічна рекультивація – триватиме два роки, другий – біологічна рекультивація – ще два роки. Тобто орієнтовно у 2025 році маємо закінчити», – каже директор ЛКП «Зелене місто» Святослав Євтушенко.

Щодо зараження ґрунтових вод, то, за його словами, ситуація має покращитись раніше – після завершення технічної рекультивації.

«Вона унеможливить будь-які викиди назовні з території сміттєзвалища. Усе, що там утворюватиметься, все має залишатись в тих межах. Цьому допоможуть дегазація, очистка інфільтратів. Все перекриється і буде очищатись, у ґрунтові води потрапляти вже не буде», – пояснює Святослав Євтушенко.

Нагадаємо, ЛКП «Зелене місто» отримало дозвіл на початок будівельних робіт із рекультивації Грибовицького полігону ТПВ. Відповідний документ надала державна архітектурно-будівельна інспекція України. Будівельними роботами з рекультивації сміттєзвалища займеться підрядник «JV Goksin Insaat – Hayat Group». Підготовчі роботи з рекультивації Грибовицького полігону виконувала харківська фірма «Стройтрансавто» за 30,9 млн грн.

французька компанія Egis у 2017 році розробила для Львова новий план рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, який закрили після пожежі у 2016 році. Кошти для проекту рекультивації полігону та будівництва сміттєпереробного заводу місто отримало від Європейського банку реконструкції і розвитку, Фонду чистих технологій та Східноєвропейського фонду енергоефективності та довкілля – загалом йдеться про 25 млн кредиту та 10 млн гранту. Улітку минулого року Egis передала місту проект рекультивації. Його відкоригували, і він пройшов державну експертизу.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!