Парклет на Личакові, сенсорний сад і європейські грядки. Які результати показала Майстерня міста 2021

2259 0
Майстерня міста 2021 допомогла реалізувати 4 проєкти громадських організацій, якими тепер зможуть послуговуватися мешканці. Окрім того, паралельно відбулася низка воркшопів та бесід про участь містян у змінах Львова.
фото: ку інститут міста/майстерня міста

фото: ку інститут міста/майстерня міста

Цьогорічна «Майстерня міста» дала мешканцям щонайменше чотири результати, які можна побачити та відчути у Львові. Йдеться і про нові лавочки на місці старих бетонних горщиків, і сенсорний сад, і європейські грядки на території колишніх теплиць тощо.

«За цей сезон ми мали чотири тверді результати за 5 днів, тобто видимі зміни для мешканців. Вони залишаються в їхньому користуванні та мають на меті покращити середовище і стати центрами притягання на районі. Окрім цього, є також м’які результати – це проведені лекції, воркшопи, бесіди, обговорення з львів’янами. Загалом за 5 днів ми нарахували понад 900 відвідувачів», – каже у коментарі Tvoemisto.tv керівниця програми комунікації КУ Інститут міста Дарина Мендела.

Перший «твердий» результат, до якого долучалися мешканці – це реновація бетонних горщиків в Горіховому гаю. Ідею перетворення у зручні лавочки подав активіст Михайло Ленчук, який другий рік поспіль розповідає про ідеї тактичного урбанізму серед мешканців міста. Оскільки часто деякі радянські клумби є понищеними і лише збирають сміття, їх вирішили перетворити на лавки. Минулого року так зробили біля поліклініки на вул. Виговського, а цього року перетворили клумби біля Lviv Film Center.

Ще одним «твердим» результатом став парклет на початку майбутньої зеленої лінії між вулицями Колумба і Ніщинського у Личаківському районі. Ідейною натхненницею стала архітекторка Ольга Криворучко разом з Urbanideas, які розробляють план «зеленої лінії» Личакова, і в такий спосіб вирішили ознаменувати цю подію. Мешканці можуть користуватися цим парклетом, бо подібних місць в мікрорайоні не так багато.

Третім результатом став Сенсорний сад для собак, ідею для якого висунула Ольга Кирилович та ГО «Dog Friendly City».

«Тварини в притулку на відміну від домашніх улюбленців не мають можливості постійно контактувати з людьми чи природою. Так, виникає проблема у їхній соціалізації. На вигульному майданчику «Гуляйполе» ми висаджували туї, пряно-ароматичні рослинки, які собаки можуть понюхати та погризти і таким чином зняти стрес чи підлікуватися», – пояснює Дарина Мендела. 

Окрім цього, сад має перезимувати, а пізніше його оновлюватимутью. Це передбачає два етапи. Мешканці, до слова, зможуть посадити там свої рослини за бажанням. 

Четвертим результатом став «Врожай вражень» від ГО «Плато». Це був день в парку Залізна вода біля колишніх теплиць Рерінга. Колись у тих теплицях вирощували квіти, зараз вони закриті. Звідти активісти ГО «Плато» вже винесли сміття, розчистили територію, посадили низку культур, під час «Майстерні міста» створили європейські грядки на висоті 1,5 метри. Зокрема, висадили 30 видів м’яти, пряно-ароматичні культури. 

«Невід’ємною складової Майстерні міста є роз’яснення мешканцям, що таке партисипація та як вони можуть впливати на місто. Цьогоріч для кращої взаємодії ми долучили управління ЛМР та безліч ГО, аби містяни творили за їхньої підтримки нові проєкти. Інститут міста та GIZ за 10 років існування проєкту пройшли довгий шлях роз’яснення і навчання. Тепер ми бачимо, що львів'яни хочуть змінювати та впливати на місто», – каже менеджер «Майстерні міста» Юрій Самборський».

Додамо, що організатори уже анонсували Майстерню міста 2022. Мешканці, які мають ідеї змін, можуть обговорити пропозиції з менеджерами КУ Інститут міста. Детальніше на сторінці Майстерні міста у Фейсбуку.

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!