Парламент ухвалив закон про обов'язкове тестування на коронавірус. Кого стосується

4184 0
Відповідне рішення під час засідання ВРУ підтримали 336 нардепів.
Фото: Роман Балук

Фото: Роман Балук

Верховна Рада України ухвалила сьогодні, 7 травня, законопроєкт №3380, в якому ідеться про обов'язкове тестування на коронавірус медиків та іншого населення. Про це повідомляє пресслужба парламенту.

За документ проголосували 336 нардепів, тепер потрібно внести низку змін у деякі законодавчі акти, аби запустити широкомасштабне тестування на коронавірус в Україні.

Тестування буде обов’язковим для людей, які звертаються за меддопомогою з ознаками коронавірусу, та тих, хто контактував із хворими.

Медичні та інші працівники медзакладів, що надають допомогу хворим на Covid-19, а також працівники Нацполіції і Нацгвардії, які беруть участь у заходах протидії поширенню коронавірусу, повинні будуть здавати тести на коронавірус регулярно.

Допомога причетним

У законі також ідеться про фінансову підтримку медиків, які захворіли на Covid-19, та людей, задіяних у заходах з недопущення поширення. Перші у випадку перебування в лікарні із захворюванням або на самоізоляції, отримуватимуть допомогу у розмірі 100% середньої зарплати незалежно від страхового стажу. А другі у такій же ситуації – 50%.

Інтерни-волонтери

У законі зазначається, що лікарі-інтерни та лікарі-спеціалісти без присвоєння або підтвердження кваліфікації, можуть залучатись до боротьби з Covid-19 на волонтерських засадах – наприклад, допомагати проводити тестування на коронавірус.

Закон набирає чинності з дня його опублікування і діє на час карантину та обмежувальних заходів  та протягом 2 місяців з моменту їх скасування. У пояснювальній записці до закону зазначається, що потрібні на його виконання кошти можуть бути залучені, зокрема, зі стабілізаційного фонду, створеного раніше для боротьби з коронавірусом.

Додамо, в Україні відновлюють планове проведення операцій хворим. Пацієнтам до і після операції також обов'язково проводитимуть ПЛР-тестування на коронавірус.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!