Партія УГП відкликає п’ятьох депутатів Львівської облради

2503 0
Ухвалення рішення про відкликання на конференції стане першим кроком у процедурі.
Фото: Facebook-сторінка УГП

Фото: Facebook-сторінка УГП

У суботу, 22 січня, Львівська обласна організація Української Галицької Партії скликає конференцію, на якій планують ухвалити рішення про відкликання депутатів фракції УГП в обласній раді. Йдеться про п’ятьох обранців – Тараса Чолія, Віталія Андрейка, Марії Кульчицької-Волчко, Івана Щурка та Юрія Фольварочного. Про це повідомили у пресслужбі партії.

Підставою для такого кроку стало недотримання членами фракції УГП в облраді рішення партійної політради щодо неучасті у коаліційних об’єднаннях з будь-якими (тобто олігархічними) партіями ЛОР. Тоді документ підтримали п’ять із дев’яти політичних сил – «Європейська Солідарність», «Батьківщина», «Голос», Народний Рух України та Українська Галицька Партія. Заяву про відкликання керівництво УГП зробило у грудні 2020-го відразу після підписання депутатами Меморандуму про співпрацю політичних партій у Львівській облраді.

Читайте також: Як від перетягування бюджетної ковдри затріщала більшість Львівської облради

Разом з тим головна контрольна комісія партії розглянула результати депутатської діяльності вище названих осіб, які будуть презентувати на конференції, повідомив у коментарі Tvoemisto.tv голова політради УГП Ростислав Коваль.

«Ми запросили належним чином депутатів, яких плануємо відкликати, і будемо приймати рішення про їх відкликання з Львівської обласної ради. Далі, після кроку обласної організації, свою позицію вирішуватиме політрада, після того документи передаються в територіальну виборчу комісію, яка протягом доби повинна ознайомити з цим рішенням Львівську обласну раду і, відповідно, привести до присяги наступних депутатів по списку Львівської обласної організації. Якщо не буде юридичних заперечень, а їх не мало би бути, бо рішення є абсолютно обгрунтованим, то територіальна виборча комісія мала би його виконати», – пояснює він.

Присутність на конференції депутатів, яких планують відкликати, не є обов’язковою, але вони мають право бути там та висловитися. Водночас голова фракції УГП у ЛОР Тарас Чолій каже, що він не збирається відвідувати цей захід, і навряд чи хтось з колег прибуде.

«В час, коли країна перебуває на порозі війни, вони займаються партійною диктатурою. Крім того, що я був одним із засновників партії, не маю відношення до неї, не є її членом, і не впливаю на жодні рішення, які приймає партія. На конференції я не планую бути присутнім, бо не є офіційно поінформований. Можу прийти, та не вбачаю в цьому якоїсь моєї ролі. Рішення вже давно прийняті, і від того, прийду я чи ні, нічого не зміниться», – каже депутат.

Додає, що надалі працюватимуть як і раніше. У тому, що відбудеться конференція, на якій мають ухвалити його та колег відкликання, не бачить особливих змін ані для Львівщини, ні зокрема для партії, яка проводить захід.

Читайте також: Недовіра директорці. Що відбувається у львівському ОХМАТДИТі

Нагадаємо, що у Львівській обласній раді фракція Української Галицької Партії нараховує шестеро депутатів – Тарас Чолій, Віталій Андрейко, Марія Кульчицька-Волчко, Іван Щурко, Юрій Фольварочний та Ірина Кравець. Однак останню не відкликатимуть, пояснюючи це тим, що упродовж року депутатка співпрацювала з партією.

На початку грудня 2021 року УГП запустила процедуру відкликання дептатів з ЛОР. Відповідно до ч. 1 ст. 38 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», партія може відкликати депутата рівно через рік з моменту набуття ним повноважень. Тобто починає працювати імперативний мандат, коли депутата можуть відкликати достроково, якщо він не виправдав довіри виборців. Вносити таку пропозицію може місцева організація політичної партії, від якої обрали депутата (у випадку УГП відкликання ініціювала обласна організація партії), а також громадяни, які є виборцями конкретного округу.

Першим кроком є проведення зборів (конференції) місцевої партійної організації, на якій ухвалюють питання про відкликання депутатів. Після цього повідомляють відповідну територіальну виборчу комісію, і керівний орган партії приймає рішення. Тоді на підставі цього ТВК повинна визнати обраним депутатом наступного за черговістю кандидата у депутати від конкретної місцевої партійної організації.

У разі оскарження депутатами рішення, дій або бездіяльності виборчої комісії у суді відбувається повторне порушення питання про відкликання.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!