Патріарх Філарет просить вірних УГКЦ відмовитись від прощі до собору Софії Київської

3969 5
Про це ідеться у його зверненні до Блаженнішого Святослава.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звернувся до глави УГКЦ Блаженнішого Святослава з проханням відмовитись від прощі та літургії в соборі Святої Софії в Києві, що запланована на 7 квітня.

Патріарх Філарет вважає, що подія може викликати протистояння між православними і греко-католиками та порушити міжконфесійний діалог в Україні. Також він припускає, що цю подію з метою провокації може використати Росія, щоб нашкодити українському народові.

Читайте також: УГКЦ не приєднається до єдиної помісної церкви після автокефалії

«Це незвичайне явище, бо УГКЦ ніколи не звершувала Божественну Літургію у центрі Українського Православ’я – соборі Святої Софії. Якщо відбудеться ця подія, то вона викличе спротив з боку православних українців. Ця подія схожа на те, якби хтось з Православних Предстоятелів звершив Божественну літургію у соборі святого апостола Петра в Римі», – ідеться у зверненні Філарета.

Разом з тим Патріарх Філарет висловив надію, що Українська Православна Церква та Українська Греко-Католицька Церква і надалі будуть розвивати свої добрі відносини в дусі взаємоповаги і любові та спільно служити на благо українського народу.

Читайте також: Православна церква може внести зміни до календаря

Зазначимо, собор Святої Софії Київської перебуває у власності держави. Часто цей храм за дозволом держави використовували різні Церкви для відзначення непересічних подій, пише РІСУ. Так, 15 грудня 2018 року у його стінах відбувся об’єднавчий Собор ПЦУ. 3 лютого там відбулася інтронізація Предстоятеля ПЦУ Епіфанія (Думенка). А 23 листопада 2018 року у Софії Київській Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Святослав презентував факсимільне видання Галицького Євангелія 1144 року. Згодом ці видання він подарував тодішнім Предстоятетелям двом православних Церков – Філарету та Макарію.

Водночас Предстоятель ПЦУ Епіфаній одразу після свого обрання заявив, що головним храмом нової Церкви буде Михайлівський Золотоверхий собор.

 


Читайте також:
24 Лютого, 2019 15:30
Opect Adrian,
Дякую за відповідь. Вжиток Філіокве почався в місті Толедо щоби поборювати один сорт Аріянсва і щоби дати наголос що Син Божий є Другою Особою Святої Трійцьі, що Він є Бог.Але, в той час, Символ Віри вже був оформлений Вселеньскими Соборами без додаткового Філіокве. Так само, Вселеньскі Собори чітко заборонили які н[***]ь зміни Символу Віри та Підтвердили що тільки другий Собор міг би внести зміни. Всі Патріархати погодилися, так само І Рим. Тимчасово, привичка вживання Філіокве зростала в заході до моменту коли навіть сам папа Лев ІІІ мусів підтвердити що формула Символу не мала Філіокве в ній і затвердив це на плакатах повішеними на дверях Собору Св Петра в Римі. Навіть теперішні папи Римські як разом промовляли Символ разом з Вселеньским по Грецькому не вживають Філіокве але управджують що вжиток лвтиньскою мовою якось дозволено...
Думаю що конструктивний та спокійний діалог в любові є корисний для нас. Не маю більше наміру про це дискутувати тут бо не тут місце на таку розмову. Кінчаю словами Шевченка: Любітеся чорнобриві...
24 Лютого, 2019 13:48
Adrian Оресте, яку віру Рим не зберіг, що ти говориш??
Філіокве було нічим іншим як уточненням, цілком згідним з вірою.
Подам тут приклад, що його навів католицький священик, російський аристократ, князь Волконський.
Уявіть собі, що виникла секта яка заперечує, що Дух Святий, третя особа Божа, брав участь в творенні світу, як Бог.
Бо бач, в символі віри тільки кажеться, що Отець все сотворив, і що через Сина все сталося.
То це не буде жодною єрессю виразно вказати, що Дух Святий - це теж Бог.
Розкол 1054 - це те, що зробила зараз МПЦ. Константинополь образився на Рим за Балкани (так як Москва на Варфоломія за Україну), почав звинувачувати Рим в єресі надуманій (як зараз Москва Константинополь), а митрополит Київський Рогоза відновив прямий звязок з Римом (так як зараз ПЦУ відновила з Варфоломієм.
24 Лютого, 2019 04:51
Opect Це правда що Київська Русь була хрещеною ще за часів нероздільної Церкви, але фактом є що за часів хрещення, Християнський захід (Рим) і схід вже мало спілкувалися через мовну барієру. Рим (тобто Папа) поступенно так само починав бачити себе як абсолютним лідером Християнства а не як першим серед рівних (primus inter pares) як це було на початку. Як кардинал Гумберт поклав анафему на Патріярха Михаїла в Св. Софії в 1054 році, однієї з причин висловленних ним було що "Греки" перестали вжиток "Філіокве" в Символі Віри. На велику жаль, кардинал Гумберт і папські представники не знали що це вони (Рим) поміняли Символ Віри а не Схід який зберігав Символ. Всі Патріярхати окрім Риму зберегли правильну Віру: Хто від кого відійшов? Хто зберіг правильну Віру та традицію? Я думаю що постійно підчеркувати що Київ був частиною нерозділеної Церкви є правда, але це не значить що після розколу Київська Русь була в "не правдивій Церкві". це є тема про яку можна багато говорити, але яке н[***]ь наше ставлення може бути, говорім про те з любов'ю один до другого та не дай Боже щоб ми Українцьі ображували один одного бо тепер настав час будувати свою батьківщину. Слава Ісусу Христу і Слава Україні!
23 Лютого, 2019 18:34
Adrian Ну, взагалі то церква святої Софії будувалася ще коли українська церква (та й грецька) були частиною вселенської (католицької) церкви.
Тобто в той час українська церква була церквою грецького обряду, котра визнавала першість Папи Римського.
Такою церквою і далі є УГКЦ.
Далі, коли у 16 столітті митрополит Київський Рогоза і майже всі єпископи проголосили, що відновлюють єдність зі світовим, католицьким, християнством, і УГКЦ дістала свою сучасну форму, то знов вони й далі правили служби в св. Софії.
23 Лютого, 2019 18:20
Мелхиседек Украина, как никогда близка к Колиивщине, поскольку всего лишь в шаге от всеобщей религиозной резни, котрая на этот раз обещает разгореться между УГКЦ и т.н. ПЦУ, претендующей на роль ведущей церкви в Украине. Понятно, что УГКЦ, как стоящая у истоков украинской истории ещё со средних веков, будет оспаривать статус кво ПЦУ, поскольку есть как претендующая на не на малую часть, но на всю украинскую спадщину. Поэтому единственно возможным выходом для себя УГКЦ видит поглощение ПЦУ, а значит уже сейчас, по мнению Шевчука, надо понемногу привыкать и к Софии Киевской!!!!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!