Перед пунктами пропуску на Львівщині зберігається черга з кількохсот фур. У чому причина

3116 0
Найбільше вантажівок очікують на перетин кордону з Польщею у Раві-Руській.
Фото умовне: tsn.ua

Фото умовне: tsn.ua

Перед трьома пунктами пропуску на Львівщині сьогодні, 3 серпня, зберігаються черги з вантажівок, які очікують на виїзд з України. Зокрема, у Раві-Руській зупинилися 980 транспортних засобів, у Краківці – 700, у Шегинях – 200. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомили у пресслужбі Львівського прикордонного загону.

Попередньої доби, 2 серпня, кількість вантажівок у чергах була не меншою – 985 у Раві-Руській, 700 у Краківці та 220 у Шегинях. При тому кордон з Польщею у ПП «Рава-Руська» перетнули 324 фури, у ПП «Краківець» – 380, у ПП «Шегині» – 193. Прикордонники пояснюють такі черги збільшенням експорту продукції та товарів наземним шляхом, а також тим, що для вантажного транспорту у Львівській області працюють тільки ці три пункти пропуску. 

Читайте також: На пункті пропуску «Краковець-Корчова» облаштували тимчасовий термінал для оформлення автівок

Водночас у Львівській митниці у коментарі Tvoemisto.tv повідомили, що черги спричинені тим, що польська сторона не встигає перевіряти та оформлювати транспорті засоби, оскільки суттєво збільшився обсяг товару, який везуть через кордон.

«У нас можуть збільшити і кількість смуг, і кількість персоналу, але польський бік встигає оформлювати залежно від пункту пропуску до 30-40 вантажівок за зміну. Більшість вантажівок зараз потребує фітосанітарного або ветеринарного контролю. Польська митниця не забезпечена достатньою кількістю працівників у цьому сервісі, крім того, вони працюють не цілодобово, тому пропускають стільки, скільки встигають оформити за зміну. Як українська сторона не намагалася б, польська митниця не встигає брати на аналіз те зерно, яке експортують, чи іншу продукцію», – зазначили у пресслужбі митниці.

На думку колишнього очільника Львівської митниці Левка Прокіпчука, пункти пропуску, які у нас є з Європою, не розраховані на той об’єм продукції, який зараз перевозять. До початку повномасштабного вторгнення близько 65% всього товарообігу відбувався морським шляхом. Початок вивозу зерна через море дещо покращить ситуацію, проте передумов для значного полегшення поки нема.

«Контроль відбувається більш прискіпливо, коли до нас імпортують товар. При експорті немає такої потреби перевіряти товар. З польською стороною зовсім інша ситуація. Якщо йдеться про в’їзд в Україну, можна говорити про те, щоб полегшити процедуру, спростити перетин кордону. Якщо ж про виїзд у бік Польщі, від нас суттєво менше залежить. Насправді, українська сторона намагається щось робити. Наприклад, зробили окремий виїзд для легкових автомобілів у Краківці, також лише для вантажних зробили у Ягодині (пункт пропуску з Польщею у Волинській області – ред.). Думаю, так само треба зробити лише для вантажівок у Раві-Руській та Шегинях», – говорить він у коментарі Tvoemisto.tv.

Читайте також: На Львівщині розпочнуть будівництво пішого переходу на кордоні з Польщею

Нагадаємо, що з 18 липня пункт пропуску «Краківець – Корчова» на кордоні з Польщею закрили на ремонт, транспорт не курсував на виїзд з України. Тут влаштували навіс над павільйонами паспортного та митного контролю. Також стоянку для пасажирських автобусів та відповідне приміщення зі сканером для проходження митного та паспортного контролю пасажирів. З 1 серпня ПП «Краківець» відкрили для проїзду легкового транспорту.

За понад місяць роботи оновленого пункту пропуску «Краківець – Корчова» пропускна спроможність вантажних автомобілів у напрямку виїзду з України зросла майже на 50%. Модернізували його в межах пілотного проєкту «Відкритий кордон». Пропуск легкових та вантажних автомобілів розділили, збільшили кількість смуг для вантажного транспорту з 4 до 10. Основна мета проєкту – збільшити пропуск з України вантажів, зокрема зерна. 

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!