Політична реклама

Перевірити імунітет до кору можна лише шляхом аналізу, якого у Львові не роблять

6084 0
Цього року у Львові зареєстрували 83 випадків захворюваності на кір (у минулому році таких випадків не було). Як пояснили медіа-порталу «Твоє місто» санепідеміологи, від кору може вберегти лише вчасна вакцинація. Якщо Ви маєте сумніви щодо графіку вакцинування себе чи своїх близьких, то єдиний спосіб перевірити імунітет свого організму до кору – зробити аналіз на наявність протикоревих антитіл. Він, за словами медиків, дуже дорогий і, як з`ясувалось, у Львові його не роблять.

На Західній Україні 62% хворих – імунізовані 1980-90-х років, - пишуть "Вікна-Новини". Цей феномен лікарі пояснюють неякісною вакциною або неправильними умовами її зберігання.

За повідомленням управління з питань НС та цивільного захисту населення ЛМР з посиланням на міську СЕС, перші випадки захворювання на кір у Львові зареєстрували 2 грудня. Найбільша кількість хворих львів`ян - серед студентів ЛНУ ім. І Франка.

Кір передається повітряно-крапельним шляхом: через повітря під час спілкування з хворим, чхання, кашель. А при розвитку ускладнень, особливо енцефаліту і менінгоенцефаліту, можливі летальні наслідки.

Незамінним способом вберегтись від захворювання санепідеміологи називають протикорову вакцинацію.

Як пояснив у коментарі медіа-порталу «Твоє місто» заступник головного держсанлікаря Львівської області Олег Когут, в Україні, згідно з календарем щеплень, вакцинацію дітям роблять двічі: на першому і на шостому році життя.

Втім, нагадаємо, цього місяця на Львівщині від ускладнень, що викликав кір, помер хлопець. Підліток, за інформацією ЗМІ, був зчеплений проти інфекції. Але - із порушенням графіку вакцинування.

Єдиним способом перевірити «дієвість зчеплення» О. Когут називає аналіз стану напруженості імунітету.

«За допомогою цього аналізу можна провірити наявність вакцини в організмі людини, якщо вона була належним чином зчеплена, то там будуть у відповідній кількості так звані титри антитіл до збудника кору», - зазначив О. Когут. 

Щоправда у державних вірусологіних лабораторіях, як розповів медик, такий аналіз роблять лише у виняткових випадках: дослідження дуже складне і дороге.

У приватних установах Львові, як з`ясували журналісти порталу, такі аналізи взагалі не роблять.

Як нам повідомили на кафедрі мікробіології Львівського медичного інституту, найближче, де проводять такі дослідження - це у Києві. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!