Перевізники у Львові проситимуть скоротити кількість пільговиків

3014 0
Близько 25% пасажирів, які користуються громадським транспортом у Львові – пільговики. Саме за їх рахунок, а також через відсутність достатньої компенсації з міського бюджету, перевезення є нерентабельними. Відтак, перевізники звертатимуться до міської влади з проханням зменшити кількість пільгових категорій громадян, які не палять за проїзд у громадському транспорті.
Фото: uk.wikipedia.org

Фото: uk.wikipedia.org

Впродовж червня 2014 року ЛМГО «Спілка консультантів «Експерт-група» провела аудит пасажиропотоку та вартості проїзду на п’яти автобусних маршрутах Львова. Моніторинг проводився на маршрутах № 10 (АТП 1), № 11 (АТП «Міра і К»), № 36 (АТП 14630), №39 (АТП «Фіакр»), № 49 (АТП «Успіх БМ»). Маршрути були обрані як середні по рентабельності. Обстеження пасажиропотоків проводилося по середах та неділях. Облік пасажирів вели волонтери від громадських організацій, розповів начальник управління транспорту та зв’язку Львівської міської ради Віктор Щир, пише Galnet.

У ході аудиту були визначені тарифи, які зробили б рентабельними маршрути:

№ 10 з урахуванням 25% перевезених пільговиків – 5,19 грн, без урахування пільговиків – 3,89 грн;

№ 11 з урахуванням 25% перевезених пільговиків – 4,20 грн, без урахування пільговиків – 3,15 грн;

№ 36 з урахуванням 25% перевезених пільговиків – 4,92 грн, без урахування пільговиків – 3,69 грн;

№ 39 з урахуванням 25% перевезених пільговиків – 3,64 грн, без урахування пільговиків – 2,73 грн;

№ 49 з урахуванням 25% перевезених пільговиків – 3,55 грн, без урахування пільговиків – 2,66 грн.

25% пільгових пасажирів – усереднена цифра, яку аудитори вирахували з кількості людей, які не оплачують проїзд, на п’яти досліджуваних маршрутах.

Ініціатором проведення аудиту виступили перевізники Львова. Вони ж і оплатили його вартість – 9600 грн.

Разом з тим, голова Львівського обласного осередку «Всеукраїнської асоціації автомобільних перевізників України» Іван Велійка зазначив, що проведений аудит та його результати навряд чи стануть підставою для чергового підвищення тарифів на проїзду у громадському транспорті Львова, хоча «на сьогодні на це є всі підстави».

Водночас, перевізники звертатимуться до міської влади з проханням зменшити кількість пільгових категорій громадян, які не палять за проїзд у громадському транспорті.

Наразі, за словами перевізників, їх робота є нерентабельною, проте збільшення тарифів в нинішніх умовах вони вважають недоцільним. «Ми будемо письмово звертатися й сідати за стіл переговорів з міською владаю, щоб знаходити інші шляхи. Цей інший шлях – вирішення питання з пільговими перевезеннями. Тому що їхня кількість надто велика, і вона зростає», – сказав Іван Велійка. Він наголосив, що вирішуватимуть проблему нерентабельності перевезень у громадському транспорті не шляхом підняття тарифів, а шляхом «збільшення кількості людей, які платитимуть за проїзд».

Тільки за цей рік перевізники Львова потребують 55 млн грн компенсації за перевезення пільгових пасажирів, проте бюджетом міста на ці потреби передбачено лише 10 млн грн, а виплачено протягом шести місяців 2014 року лише близько 900 тис. грн.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!