Перший бронежилет винайшов винахідник з Львівщини, який листувався з Марком Твеном. Історія одного вченого

10429 0
Ян Щепаник розробив технологію машинного ткацтва куленепробивної тканини.

Винахідник і хімік з Львівщини Ян Щепаник винайшов бронежилет, і першим запатентував цей винахід. Про це йдеться у публікації польського історика Славоміра Лотиша. У своїй праці він описує суперечку, що виникла щодо першості патентування бронежилета.

Ян Щепаник народився 13 червня 1872 року у селі Рудники, теперішньому передмісті Мостиськ.

Після закінчення початкової школи та гімназії вступив до педагогічного інституту в Кракові. Він працював учителем у кількох польських містечках, та паралельно винаходив.

Фото з Рhoto-lviv.in.ua

Слави винахідник здобув, винайшовши прообраз сучасного бронежилету.  Його він створив із шовкової тканини з вплетеними тонкими сталевими листами. Захисний пристрій цього зразка врятував життя від замаху королю Іспанії Альфонсу ХІІ. За це монарх удостоїв винахідника звання кавалера Ордена Ізабелли Католички.

За доопрацювання імператорських парадних обладунків до Ордена Святої Анни Щепаника представив і російський цар Микола ІІ , але винахідник, як підданий Австро-Угорщини, з патріотичних міркувань відмовився від нагороди держави-супротивника, прийнявши лише в подарунок золотий годинник з діамантами.

Ян Щепаник, і Казімеж Жеґлен вважали себе єдиними винахідниками бронежилета. Казімеж Жеґлен винайшов куленепробивну тканину, у 1897 році її випробували на поліції Чикаго. 

Але у травні 1897 року Казімеж Жеґлен доручив фірмі "Szczepanik" розробити технологію машинного ткацтва бронежилета. Ян Щепаник значно покращив структуру куленепробивної шовкової тканини завдяки опуклій техніці килимарства, а завдяки своїм ткацьким машинам він отримав матеріал вищої якості, ніж Жеґлен, який ткав матеріал вручну, йдеться у публікації.

Фото з Рhoto-lviv.in.ua

У 1897 році у патентному відомстві Великої Британії він запатентував телектроскоп. «Камера для відтворення зображень на відстані за допомогою електрики», як описував її винахідник, була певним прообразом сучасного телевізора.

А у 1900 році на Всесвітній виставці у Парижі винахідник представив покращений пристрій для передачі зображення – телефот.

 Із 1918 року Щепаник захопився системами кольорового кіно, які були високо оцінені за реалізм передачі кольору. Одночасно розробляв проекти озвучування фільмів. Кругозір винахідника був дуже широким. Майстерні та лабораторії Щепаника, крім Польщі, працювали у Відні, Берліні та Дрездені.

Загалом Щепаник є автором сотень патентів і більше 50 винаходів, частина з яких – в царині кінозйомки, телебачення і фотографії – використовуються і донині.

Помер Ян Щепаник від раку печінки 18 квітня 1926 року у польському Тарнуві. Там і похований.

За багатогранність і плідність діяльності сучасники називали Щепанека «польським Едісоном» і «Галицьким генієм». Описи винаходів Щепаника, крім фахової літератури, можна знайти й у книгах Марка Твена, з яким винахідник часто спілкувався.

За матеріалами з Рhoto-lviv.in.ua, wikipedia.org та Sławomir, Sławomir Łotysz, Historia sporu o pewien wynalazek. Jan Szczepanik,Kazimierz Żegleń i kamizelka kuloodporna,



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!