Будинок для учасників АТО у Львові зводитимуть у жовтні: хто отримає житло?

3252 0
У місті створили робочу комісію з контролю за будівництвом житла для учасників АТО та членів сімей загиблих. Як зазначив під час прес-конференції Віктор Писаренко, директор ЛКП «Рембуд», підприємство має намір поглиблювати співпрацю з нею, щомісяця звітувати за витрачені кошти, а також активно залучати учасників АТО до процесу будівництва.
фото: firtka.if.ua

фото: firtka.if.ua

Станом на зараз, КП «Відділ архітектурно-будівельних робіт та оцінки землі» розпочало проектні роботи. Окрім того, розпочато видачу містобудівних умов та обмежень на всі 4 будинки, які планують збудувати на відповідній земельній ділянці. Будівництво першого будинку, за словами директора ЛКП, очікують розпочати в середині жовтня. За умов, що не виникне проблем із тендером на визначення підрядника, уже в травні реально буде вивести будинок в експлуатацію. Головна проблема тут, додає Віктор Писаренко, – фінансування. «Воно повинне бути ритмічне, бо якщо будуть розриви, то про жодні введення в експлуатацію у вказаний термін говорити буде неможливо. Поки що з 5 мільйонів, які передбачалися, нам виділено 238 тисяч. Це був перший транш за оплату проектних робіт та видачу умов, певну суму було виплачено за винесення меж ділянки», – зазначає директор підприємства.

За його словами, сьогодні підприємство планує винести межі ділянки та почати геологічні вертикальні зйомки для визначення типу ґрунтів, аби мати змогу надати проектантам дані для заливки фундаменту. «Розпочинати будь-які роботи, пов’язані з будівництвом, поки не варто, бо навіть паркан доведеться охороняти. Я думаю, активне освоєння ділянки розпочнеться тоді, коли буде визначено генерального підрядника», – відзначає керівник підприємства.

Перший будинок планують збудувати на 53 квартири. Приблизний обсяг вартості робіт – 32-34 млн грн. при стабільному курсу долара та незмінності цін на будматеріали й енергоносії. Є певна складність з інженерними мережами, однак зараз це питання на стадії вирішення, – зазначають на підприємстві, оскільки та частина грошей, яка виділена станом на зараз, є недостатньою для їх будівництва. 

«Сесією міської ради ми затвердили програму забезпечення житлом учасників АТО і встановили, як ми вважаємо, справедливу почерговість виділення квартир. В першу чергу квартири отримуватимуть сім’ї загиблих, в другу – ті учасники АТО, що отримали каліцтва та втратили можливість продовжувати нормальну трудову діяльність. І третя категорія – це діти-сироти, які не забезпечені житлом і беруть участь в антитерористичній операції.

В нас є громадська комісія з житлових питань, комісія, яка буде створена, відповідно до цієї ухвали. За рекомендацією цих двох комісій в подальшому буде встановлюватися черговість. Тобто, тут не є така звична черга, яка передбачена житловим кодексом, а рада прийняла окреме рішення щодо розподілу цих квартир.

Якщо говорити про прізвища, то їх на сьогодні немає. Дуже багато залежить від способу фінансування, можливості отримання коштів, за які буде здійснюватися будівництво. Можливо, будуть долучатись і кошти й самих учасників АТО. Можливо, такий спосіб буде здійснюватись і в подальшому, на наступних земельних ділянках. Але позиція міської ради та її виконавчих органів стосовно черговості закріплення квартир є такою.

Місто виділило вже декілька ділянок для будівництва житла учасників АТО у військовій частині. Надано згоду на зміну цільового призначення частини земельної ділянки, яка знаходиться в користуванні військової частини. Тобто, учасники АТО, які несуть службу в цій військовій частині, матимуть можливість отримати житло на цій земельній ділянці. Також було прийнято рішення про виділення земельної ділянки міському управлінню міліції, в тому числі і для будівництва житла для учасників АТО, що частково вирішить питання забезпечення житлом учасників АТО, які проходять службу в органах внутрішніх справ. Також позицією міської ради було те, що учасники АТО мають можливість отримати земельні ділянки поза межами м. Львова для будівництва індивідуальних житлових будинків. Власне, на таких учасників не поширюється дія нашої Програми, тут в людей є вибір. Це буде складна і юридична, і технічна робота – відслідкувати ці речі та прийняти справедливі рішення. Є кілька шляхів вирішення цієї проблеми, і ми будемо, спільно з представниками Міністерства оборони та Міністерства внутрішніх справ, її вирішувати», - наголосила начальник юридичного управління Львівської міської ради Гелена Пайонкевич. 

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!