Київ

Петиція проти назви вулиці в Києві на честь Омельченка зібрала підписи менш ніж за три дні

969 0
Кияни не вважають колишнього мера достойним того, щоб його ім'я носила вулиця в центрі столиці

Петиція, яка вимагає не перейменовувати вулицю Павла Скоропадського на честь колишнього міського голови Києва Олександра Омельченка, зібрала необхідні підписи за три дні. Тепер петицію мають розглянути протягом десяти робочих днів.

Автор петиції зазначає, що Омельченко за часів свого перебування на посаді голови КМДА та міського голови «завдав Києву шалених збитків». Зокрема, він вказує, що Омельченко «розірвав на дві частини трамвайну мережу», що, на його думку, призвело до транспортного колапсу.

Від часів перебування Омельченка на посаді також беруть початок історії резонансних забудов, як-от у Протасовому Яру, на Осокорківських озерах, на перехресті вулиць Нижній Вал і Костянтинівської («Будинок-монстр» на Подолі), додає Марченко.

Також у петиції згадуються смертельні ДТП за участі Омельченка. Зокрема, аварія у 2009 році, коли колишній мер збив на Столичному шосе пішохода Олександра Карпінського, який загинув від отриманих поранень.

Нагадаємо, 2 червня мер Києва Віталій Кличко зареєстрував проєкт рішення Київради про перейменування вулиці Павла Скоропадського у Печерському районі на вулицю Олександра Омельченка.

Опитування про перейменування проводили в січні 2023-го через «Київ Цифровий», тоді 74,2% проголосували проти вулиці на честь Омельченка.

Мер аргументує необхідність перейменування тим, що під час активної дерусифікації топонімів у Києві виявилося дві вулиці Павла Скоропадського.

Нагадаємо, Київрада у рамках дерусифікації, перейменувала вулицю Льва Толстого на Павла Скоропадського, втім ця вулиця стала другою – у столиці вже є така вулиця, зовсім поруч, за 400 метрів.

Довідка. Олександр Омельченко – український державний і політичний діяч, підприємець. Мер Києва 1999–2006, народний депутат України (2007–2012). Лауреат Державної премії України в галузі архітектури (2004), кандидат технічних наук, полковник МВС України.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!