У Львові хочуть зберегти будинок-пам'ятку на Голоско, яку суд позбавив охоронного статусу

3060 0
Автор петиції пропонує створити там громадський простір.
Фото: Victor Halchynskyy

Фото: Victor Halchynskyy

У Львові зареєстрували петицію про збереження кам'яниці – будинку львівського мецената Стеткевича, що на вулиці Замарстинівській 213. Автор петиції Василь Гаврилишин пропонує перетворити його на громадський простір.

«Кам'яниця є однією із найстарших та найкрасивіших на Голоску. Цей дім належав подружжю львівських меценатів Стеткевичів. Донедавна будинок був пам'яткою архітектури, але за рішенням суду втратив цей статус. Будинок збираються знести під забудову. Це знакове місце для нашої громади можна перетворити на музей чи інший громадський простір», – йдеться у тексті петиції.

Раніше кам’яниця належала родині львівських меценатів Стеткевичів, а у ХХ столітті у ній був Народний дім. У 1993 року будинок на Замарстинівській, 213 у Львові внесли до переліку пам’яток архітектури місцевого значення. 

Читайте також: Пожертвувати супутниковою антеною. Як у Львові оживили будинок-пам'ятку на Чупринки

Начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко у коментарі Tvoemisto.tv розповіла, що будинок на вулиці Замарстинівській 213 є пам’яткою місцевого значення, про плани знести його їй невідомо. Вона каже, що у грудні 2019 року був суд, який прийняв рішення про скасування розпорядження про внесення тієї будівлі до переліку пам’яток, але вилучити пам’ятку з цього списку можна лише за рішенням Мінкульту.  

«Будинок на вулиці Замарстинівській 213 внесли у перелік пам’яток у 1993 році, там було написано, що це Народний дім. У 2019 судовий позов до Львівської ОДА подала «Львів-Інвест-Груп» про скасування розпорядження про внесення будівлі до переліку пам’яток. Суд задовольнив прохання. Але вилучити пам’ятку місцевого значення можна лише наказом Мінкультури», – пояснює вона.

Лілія Онищенко каже, що такого наказу Мінкульту не бачила, і що Львівська міськрада регулярно подає запити про вилучені чи внесені пам’ятки.  

«Якщо він був, то нам його ніхто до відома не довів. На сайті ЛМР це є пам’ятка. І рішення Львівського окружного адміністративного суду ми взяли із сайту, нам область не повідомила про нього і апеляції вони, вочевидь, не подали», – каже Лілія Онищенко.

Читайте також: У Львові палац на Тершаковців доводять до руйнівного стану 

У 2018 році депутати Львівської міськради підтримали ухвалу «Про надання ТзОВ «Львів-Інвест-Груп» дозволу на виготовлення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. Замарстинівській, 213». Зі слів Лілії Онищенко, вона свідчить лише про те, що ця ділянка приватизована.

«Вочевидь її приватизували, ця ухвала більше ні про що не говорить. Потім, ймовірно, думали, що щось побудують, довідались, що пам’ятка, тому і подали до суду у 2019»,  – пояснює вона. 

Додамо, якщо петиція набере 500 голосів за 60 днів, то її мають розглянути депутати під час засідання Львівської міської ради.

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!