У Львові викрили масштабне розкрадання бюджетних коштів на реставрації Собору святого Юра

2349 0
Махінацію провернула одна з будівельних компаній міста, яка виграла тендер.
Фото: Про Львів

Фото: Про Львів

У Львові викрили масштабне розкрадання бюджетних коштів, призначених для реставрації території Архикатедрального собору св. Юра у Львові. Під час війни привласнили понад 2 мільйони гривень. Про це повідомили в управлінні Служби безпеки України у Львівській області.

«Оперативники СБУ встановили, що мільйони бюджетних коштів, які виділені на реконструкцію пам’ятки архітектури національного значення, були незаконно привласнені. Махінацію провернула одна з будівельних компаній міста, яка виграла тендер. Як стало відомо, керівництво організації вносило до фінансової документації недостовірні відомості щодо обсягу та вартості проведених робіт і матеріалів», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Львівська міськрада викупила квартиру на території собору святого Юра для УГЦК

Наразі керівнику будівельної компанії повідомлено про підозру у вчинення кримінального правопорушення за  ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) КК України. Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин справи та притягнення до відповідальності й інших осіб задіяних в оборудці.

Правоохоронці назву компанії не розголошують, однак за даними електронної системаи публічних закупівель Prozorro, у 2018 році переможцем у тендері на 8,3 млн грн на проведення робіт стала компанія «Підприємство «Турист», власником та керівником якого є львів’янин Володимир Смалюх. Це підприємство мало впорядкувати території подвір’їв, реставрувати дзвіницю, брами та огорожі, завершити реставрацію Митрополичих палат, влаштувати громадські вбиральні. За даними «Наші гроші. Львів» ця компанія неодноразово імітувала конкуренцію на відкритих торгах, а її власник та директор був обвинувачений в іншій справі про розкрадання коштів.

Нагадаємо, що на реставрацію та реабілітацію об’єктів комплексу Архикатедрального Собору Святого Юра у Львові виділили 14 млн 780 тисяч грн з обласного бюджету. За ці кошти планують впорядкувати територію подвір’я, відновити дзвіницю, браму та гаражі.

Для довідки

Архикатедральний Собор Святого Юра у Львові є пам’яткою архітектури національного значення XVIII ст. Собор Галицької митрополії УГКЦ до побудови Патріаршого собору Воскресіння Христового у Києві вважався основною святинею українських греко-католиків. Із 1998 року Собор разом із Ансамблем історичного центру Львова належить до Світової спадщини ЮНЕСКО.

Творцями собору є архітектор Бернард Меретин та скульптор Іван Георгій Пінзель, а заснував церкву Атанасій Шептицький. Будівництво тривало з 1744 до 1762 року.

Собор є частиною комплексу: барокового собору (1745–1770) з дзвіницею (дзвін з 1341), рококової з класицистичними портиками митрополичої палати (1761–1762), будинків капітули, тераси з двораменними сходами, ажурної огорожі довкола соборового подвір'я з двома брамами в подвір'ї (1771) та мурів, що обводять капітульні будинки і митрополичі сади (1772). 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!