Київ

Будівництво паркінгу на Прирічний у Києві почнеться лише після передачі землі

1504 0
Виділення землі під паркінг мають погодити депутати Київської міської ради.
Ілюстративне фото / Pixabay

Ілюстративне фото / Pixabay

На вулиці Прирічній, що неподалік від Оболонської набережної, комунальники хочуть побудувати підземно-наземний паркінг за 120 мільйонів гривень. Та спершу у КП «Житлоінвестбуд-УКБ» чекатимуть прийняття рішення Київською міською радою про виділення їм земельної ділянки під будівництво паркінгу. Про це йдеться у відповіді «Житлоінвестбуд-УКБ» на запит "Твого міста". 
 
У «Житлоінвестбуд- УКБ» запевняють, що будуватимуть лише підземно-надземний паркінг.
 
«Метою підготовки проєкту є реалізація пропозицій КП «Житлоінвестбуд-УКБ», щодо проєкту будівництва підземно- надземного паркінгу подвійного призначення, що в свою чергу підвищить ефективність використання міських земель та сприятиме у вирішенні надзвичайно гострої проблеми відсутності місць для тимчасового зберігання автомобільного транспорту в умовах стислої забудови, а також забезпечить потребу у сховищі для тимчасового укриття/перебування мешканців міста Києва під час повітряних тривог внаслідок бойових дій Російської Федерації», – йдеться у відповіді на запит.
 
 
У КП «Житлоінвестбуд-УКБ» кажуть, що чекатимуть прийняття рішення Київською міською радою про виділення їм  земельної ділянки та лише тоді матимуть можливість визначити виконавця робіт з розробки проєктно-кошторисної документації для реалізації вищезазначеного проєкту будівництва підземно-надземного паркінгу подвійного призначення.
 
У Державному кадастрі впродовж кількох років змінювалися дані по ділянці, де має бути паркінг. У 2023 році її площа збільшилась з 0,74 га до 1,7 га, а її призначення змінилось на «12.04 Для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства».
 
 
Ввнаслідок таких змін ця земельна ділянка (з кадастровим номером 8000000000:78:215:0016) стала знаходитись між проїзною частиною вулиці Прирічна та ще однією ділянкою (8000000000:78:215:0084) загальною площею в понад 16 га на березі затоки Собаче Гирло.
 
"Твоє місто" поцікавилось у Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА долею "сусідніх" 16 га землі та їх можливої передачі КП «Житлоінвестбуд-УКБ», який будуватиме підземно-надземний паркінг впритул до цієї ділянки.
 
Протягом десяти років на правах оренди земельною ділянкою загальною площею 16,44 га на вулиці Прирічній користувалося ТОВ «Архітектурно-будівельний альянс». Рішенням Київської міської ради від 04.03.2015 № 175/1040 розірвано вказаний договір оренди земельної ділянки. У результаті багаторічної судової тяганини із цим орендарем земельна ділянка все ж повернули в комунальну власність міста.
 
Цільове призначення земельної ділянки (для будівництва, експлуатації та обслуговування житлового, соціально-побутового, торговельно-розважального, культурного готельно-офісного, спортивно-оздоровчого комплексу) після розірвання договорів не змінювали. "Рішення про зміну цільового призначення зазначеної земельної ділянки Київська міська рада не приймала, а також відсутній затверджений детальний план території або план зонування", - уточнили "Твоєму місту" в Департаменті.
 
Відмітимо, активісти Почайни акцентують на тому, що раніше у планах було створити на цих 16 га парк. Так, коли Київрада приймала 28 березня 2018 року рішення відмовити в поновленні договору оренди землі під багатоквартирну забудову ТОВ «Архітектурно-будівельному альянсу» (фірма яка хотіла у 2008 році забудувати 16 га) у пункті 4 цього рішення, Київрада доручила КО «Київзеленбуд» здійснити організаційно-правові заходи щодо облаштування парку на 16 га. Але за ці 5 років земельна ділянка юридично оформлена як парк не була, цільове призначення залишилось незмінним. 
 

Як ми уже писали, активісти Почайної назвали будівництво паркінгу «надзвичайно дорогим проєктом» і ставлять його доцільність під сумнів. Вони просять створити парк Пачайна та вказують на нелогічність побудови багаторівневого паркінгу на місці пішохідної частини Набережної та впритул до захисної дамби. Разом з тим пропонують 4 альтернативні місця: три з них знаходяться в 3-7 хвилинах ходьби від парку Наталка, розташовані на магістральному проспекті Володимира Івасюка (на в'їзді в Оболонський район).

Нагадаємо, 29 березня Віталій Кличко повідомив, що паркінг на Прирічний ввійде у майбутню велику рекреаційну зону та висловив сподівання, що планам для забезпечення комфорту киян і гостей міста, які відпочиватимуть у парку Наталка, на набережній та на Оболонському острові «нічого не завадить». 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!