Підозрюваному львівському підприємцю зменшили розмір застави в 10 разів

1818 0
Суму зменшили до 80 розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб, тобто до 208 тисяч гривень.
Фото: Варіанти

Фото: Варіанти

Галицький районний суд зменшив майже у 10 разів розмір заставу підприємцю та президенту Міжнародного інвестиційного фонду Роману Матису, якого підозрюють у розкраданні гуманітарної допомоги для ЗСУ. Відтак, суд задовольнив клопотання захисника підозрюваного та замість раніше визначених 2 млн гривень зменшив суму до 208 тисяч гривень. Про це йдеться в ухвалі від 16 вересня 2022 року.

Читайте також: Суд відвів слідчого у справі Матиса про розкрадання гуманітарної допомоги 

Адвокатка зазначила, що підзахисний «демонструє належну процесуальну поведінку, а ризики, про які зазначала сторона обвинувачення зменшились». Вона зауважила, що підозрюваний «належним чином виконував покладені на нього обов`язки, з`являвся на виклик слідчого, прокурора, слідчого судді, не відлучався за межі Львівської області, не змінював місця проживання, утримувався від спілкування» з іншими підозрюваними та свідками. Також він здав свій паспорт та інші документи для виїзду з України, не відвідував приміщення підприємств ТОВ «Артан Центр», ГО «Юридична сотня», ДП ДГЗП «Спецтехновекспорт».  

Захист Романа Матиса просив про зменшення розміру застави до 80 розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб, тобто до 208 тисяч гривень. Відтак, суд задовольнив клопотання адвоката. За рішенням суду, різницю у сумах повернуть Роману Матису.

Читайте також: Підозрюваному Матису дозволили виїжджати зі Львова

Нагадаємо, що двох мешканців Львівщини – президента інвестиційної компанії, львівського підприємця Романа Матиса та головного редактора інформаційного видання Євгена Шпитка – підозрюють в організації незаконної реалізації військового спорядження, отриманого як гуманітарна допомога за кошти українських благодійників. Окрім того, чоловіків підозрюють у привласненні добровільних пожертв громадян, які виводилися з рахунків через банківські термінали та відділення. Їх затримали під час продажу партії бронежилетів та військових касок для потреб ЗСУ на загальну суму 535 тис. грн. У липні цього року суд продовжив досудове розслідування до 6 листопада 2022 року. 

Tvoemisto.tv з’ясувало, що відбувається у резонансній справі Матиса і Шпитка та що про це кажуть волонтери, юристи та імовірні причетні структури. 

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!