Поблизу Львова планують відкрити кризовий центр для жінок з дітьми

2404 0
У львівському кризовому центрі безкоштовну допомогу одномоментно зможуть отримувати щонайменше 80 людей.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

У Львові планують збудувати та відкрити кризовий центр «Місто добра», який стане прихистком для жінок з дітьми, що опинились у скруті, біді, інших складних обставинах та яким нікуди дітись. Тут вони зможуть не лише певний час пожити, а й отримати юридичну, психологічну та соціальну підтримку. Про це Тvoemisto.tv розповіла волонтерка «Міста добра», який зараз функціонує у Чернівцях, Єлизавета Коренко.

Читайте також: Віддайте на благодійність. Де у Львові можна здати речі для потребуючих

Коли саме кризовий центр з'явиться у Львові, наразі не відомо, адже у планах збудувати його з «нуля».

«За нашим досвідом, будівель, які б нам підійшли, а це з великою кількістю спалень, не знайти. Тому для «Міста добра» у Львові приміщення плануємо побудувати. Саме зараз вирішують питання погодження ділянки. Сам центр запрацює вже наступного року», – каже вона.

За її словами, у львівському кризовому центрі безкоштовну допомогу одномоментно зможуть отримувати щонайменше 80 людей. Здебільшого, послугами центру зможуть скористатися мами з дітьми, які перебувають у кризових обставинах і яким не має куди пітии, а також жінки літнього віку, про яких нікому піклуватись.

Із осені минулого року кризовий центр працює у Чернівцях. Допомогу тут вже надали десяткам жінкам. У планах – відкрити такі ж центри не лише у Львові, а й Одесі, Києві та, можливо, Харкові.

«Наприклад, у Чернівцях до нас найчастіше звертаються матері з дітьми, які перебувають на межі втрати батьківських прав – через сімейне насильство, бідність, бездомність, неосвіченість. Їм часто не має куди йти з дитиною, тому вони можуть звернутися в наш центр та отримати всю необхідну допомогу. Приблизно так працюватимуть центри й у інших містах, зокрема, Львові», – зазначає волонтерка.

Читайте також: Перше правило – мовчати про коронавірус. Як переживають карантин бездомні у Львові

Прописка чи інші документи тут значення не мають. Єдине, що вимагають – флюорографію через ймовірний туберкульоз, а тепер ще й тест на коронавірус.

«У кожній ситуації ми знайомимося з жінкою, звертаємося до тих місць, де вона вже була, збираємо документи чи допомагаємо відновити. Також на самому початку із кожною мамою соціальні педагоги та психологи розробляють індивідуальну програму розвитку, куди входить і реабілітація, і різноманітні курси. Адже наша ціль – допомогти жінці вийти з нашого центру самостійною дорослою людиною, змінитися на краще і навчити дбати та забезпечувати себе та свою дитину», – веде далі співрозмовниця.

У кризовому центрі «Місто добра» заборонено вживання алкоголь та курити. Табу тут й булінг. Конкретного терміну, скільки жінки зможуть перебувати у кризовому центрі, немає, усе індивідуально. Проте, зазвичай, уже за 6-8 місяців жінки таки опановують всі навички життя та стають незалежними.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!