Поблизу Львова руйнується пам’ятка – маєток пілота-любителя

5555 0
Нині маєток є у приватній власності.
Фото:Фейсбук Лілії Онищенко

Фото:Фейсбук Лілії Онищенко

Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради обстежує  пам’ятки, які є на територіях громад, які долучились до міста. У селі Гряда, що поблизу Львова є маєток, він є пам’яткою архітектури. Останнім його власником до війни був правник, який любив пілотувати і розпочав туристичну подорож з Європи через Азію до Токіо. Про це на своїй сторінці у Фейсбук пише очільниця управління Лілія Онищенко

«Мешканці цього палацу, мабуть, не здогадуються, що живуть в пам’ятці архітектури. Та й про будівничих і власників цієї будівлі, певно, також мало знають. Останнім передвоєнним мешканцем цього палацу був Каєтан Чарковский-Голєйовский (1897-1977 р.), доктор права, який більшу частину життя віддав своєму хоббі – літакам. Він розвивав науку пілотування у Львові, був Президентом Львівського Аероклубу», – пише вона.

В 1930 році аероклуб купив спортивний літак, яким Каєтан розпочав туристичну подорож з Європи через Азію до Токіо, куди так і не дістався.

«За 13 днів подорожі літак приземлявся в Афінах, Алепо, Румаді, Харборі, Карачі, Делі, Калькутті, Рангуні. У Бангкоку літак зазнав аварії під час аварійного приземлення. Каєтан потовкся і втратив одне око. «Весну в Японії не побачив. Крила зламав. Силу духу не втратив» - так написала газета «Кур’єр Варшавський» в 1932 р. Пілот описав свою подорож у спогадах «13 днів польоту над Азією» і продовжував літати», – йдеться у повідомленні.

Нині маєток є у приватній власності.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!