Помер поет зі Львова Адам Заґаєвський

1100 0
Він народився у Львові, але родина змушена була виїхати до Польщі.
Фото: Тиждень

Фото: Тиждень

У віці 75 років помер уродженець Львова, поет та есеїст Адам Заґаєвський. Про це повідомив почесний президент Українського ПЕН-клубу, прозаїк та перекладач Микола Рябчук.

«Не стало вчора Адама Заґаєвського. Львів’янина. Чудового поета. Скромної, приязної людини. Востаннє ми бачились восени 2017, на 83 Конґресі Міжнародного ПЕН у Львові, де він був нашим почесним гостем. Не думалося, звісно, що це востаннє. Гарних Тобі повернень до рідного міста, Адаме!», – написав він.

Народився Адам Заґаєвський у Львові 21 червня 1945 року. Того ж року його родина змушена була виїхати до Польщі. Навчався в Ягайлонському університеті на факультеті психології та філософії.

Входив до літературної групи «Teraz» (Сьогодні). З 1975 році йому було заборонено друкуватися в Польщі. З 1981 року жив у Парижі, а з 2002 року постійно перебував у Кракові. Член редакції журналу «Zeszyty Literackie»(Літературні зошити).

Як пише Gazeta Wyborcza, Адам Заґаєвський був останнім польським поетом, який увійшов у світову літературу поруч з Чеславом Мілошом, Збігнєвом Гербертом та Віславою Шимборською.

Журналісти видання зазначають, що він завоював цю увагу міжнародної аудиторії «високим стилем». Однак до того, як цей стиль розпочав поетичне підкорення світових салонів у Парижі, це був поетичний голос покоління, що зазнало жорстоких переслідувань в часи комуністичних репресій.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!